Add parallel Print Page Options

Добар војник Христа Исуса

Ти се, дакле, сине мој, оснажи у милости која је у Христу Исусу. А оно што си пред многим сведоцима од мене чуо, то повери поузданим људима, онима који ће бити способни и друге да поуче. Придружи ми се у злопаћењу као добар војник Христа Исуса. Нико ко је у војној служби, не уплиће се у послове свакодневног живота, да би могао да угоди свом заповеднику. И када се неко такмичи, не добија венац ако се не такмичи по правилима. Ратар који мукотрпно ради треба први да добије део плодова. Размисли о овоме што ти говорим, а Господ ће ти дати да све разумеш.

Памти Исуса Христа, васкрслог из мртвих, Давидовог потомка, по мом еванђељу за које се толико злопатим да ме бацају у окове као да сам злочинац. Али Божија реч није окована. 10 Зато све подносим ради изабраних, да и они стигну до спасења које је у Христу Исусу са вечном славом.

11 Ово је истина:

Ако смо с њим умрли,
с њим ћемо и живети.
12 Ако истрајемо,
с њим ћемо и владати.
Ако га се одрекнемо,
и он ће се одрећи нас.
13 Ако смо неверни,
он остаје веран,
јер самога себе не може да се одрекне.

Прекаљени радник

14 На то подсећај људе, опомињући их пред Богом да не ратују речима. То ничему не користи, него само упропаштава оне који слушају. 15 Потруди се да покажеш да си прекаљен пред Богом, радник који нема чега да се стиди, који исправно поступа с Речју истине. 16 А безбожних наклапања се клони, јер ће они који их воде све више тонути у безбожност, 17 а њихово учење ће изједати као рак-рана. Међу њима су Именеј и Филит, 18 који су застранили од истине тврдећи да се васкрсење већ догодило, па некима уништавају веру. 19 Ипак, чврсти Божији темељ чврсто стоји, носећи овај печат: »Господ познаје оне који су његови« [a], и: »Нека се клоне неправде сви који помињу Господње име.«

20 Али, у великој кући нема само златних и сребрних посуда, него и дрвених и глинених. И једне су за часну употребу, а друге за нечасну. 21 Ко се, дакле, очисти од нечасног, биће посуда за часну употребу, освештана, Господару корисна, спремна за свако добро дело.

22 Бежи од младалачких жеља, а иди за праведношћу, вером, љубављу, миром, заједно с онима који из чиста срца призивају Господа. 23 Клони се будаластих и глупих расправа, знајући да рађају свађе. 24 А Господњи слуга не треба да се свађа, него да према свима буде благ, спреман да поучи, да подноси зло, 25 да у кроткости васпитава своје противнике, не би ли им Бог дао покајање, да спознају истину 26 и да се освесте, па умакну из замке ђавола, који их је заробио да извршавају његову вољу.

Footnotes

  1. 2 Тимотеју 2:19 4. Мојсијева 16,5.