Add parallel Print Page Options

Човек безакоња

А што се тиче Доласка нашега Господа Исуса Христа и нашег окупљања око њега, молимо вас, браћо, не дајте да вас лако поколебају у вашем схватању, ни да вас узнемире неким пророштвом[a], ни неком поруком[b], ни неком тобоже нашом посланицом – да је Дан Господњи већ ту. Не дајте ником да вас заведе ни на који начин, јер нема Дана Господњег док прво не дође до побуне и не открије се Човек безакоња[c], Син пропасти. Он ће се противити и дизати против свега што се зове Бог или светиња, па ће тако засести и у Божијем храму, тврдећи за себе да је Бог.

Сећате се да сам вам о томе говорио док сам још био код вас, па сада знате шта га задржава да се не открије пре свог времена. Јер, тајна сила безакоња већ је на делу, а онај који је сада задржава, задржаваће је док сâм не буде уклоњен, и тада ће се открити Безаконик. Њега ће Господ Исус убити дахом својих уста и уништити сјајем свога Доласка. А долазак Безаконика биће, у складу са Сатаниним деловањем, праћен сваком врстом лажних дела силе, знамења и чуда, 10 и са сваком неправдом која заводи оне који пропадају, јер су одбили да воле истину и да се тако спасу. 11 Зато им Бог шаље делотворну заблуду, да поверују лажи, 12 да буду осуђени сви који нису поверовали истини, него су се определили за неправду.

Изабрани да се спасу

13 А ми смо увек дужни да захваљујемо за вас, браћо коју Господ воли, јер вас је Бог од почетка изабрао[d] да се спасете тако што ће вас Дух учинити светима[e] и вером у истину. 14 На то вас је позвао кроз наше еванђеље, да имате удела у слави нашега Господа Исуса Христа. 15 Зато, браћо, чврсто стојте и држите се учењâ[f] која смо вам предали било усмено, било посланицом.

16 А сâм наш Господ, Исус Христос, и Бог, наш Отац, који нас је заволео и својом милошћу нам дао вечну утеху и добру наду, 17 нека утеши ваше срце и учврсти вас у сваком добром делу и речи.

Footnotes

  1. 2,2 пророштвом Дословно: духом.
  2. 2,2 поруком Дословно: речју.
  3. 2,3 Човек безакоња У неким рукописима стоји: Човек греха.
  4. 2,13 изабрао У неким рукописима стоји: изабрао као своје првине.
  5. 2,13 тако … светима Дословно: освештањем Духа.
  6. 2,15 учењâ Или: предањâ.