A A A A A
Bible Book List

2 Петрова 1 Serbian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-SR)

Симон Петар, слуга и апостол Исуса Христа, онима који су праведношћу нашег Бога и Спаситеља Исуса Христа примили исту драгоцену веру као и ми:

милост вам и мир у изобиљу кроз спознање Бога и Исуса, нашег Господа.

Позив и избор хришћана

Његова божанска сила даровала нам је све што је потребно за живот и побожност кроз спознање Онога који нас је позвао својом славом и добротом. Тиме су нам дарована драгоцена и највећа обећања, да преко њих узмете удела у божанској природи пошто умакнете покварености која је у свету, а долази од пожуде.

Управо зато уложите сваки труд да својој вери придодате доброту, доброти знање, знању уздржљивост, уздржљивости стрпљивост, стрпљивости побожност, побожности братољубље, братољубљу љубав. Јер, ако све то поседујете у све већој мери, нећете бити докони и јалови у спознању нашег Господа Исуса Христа. А ко то нема, слеп је и кратковид — заборавио је да је очишћен од старих греха.

10 Стога, браћо, још више се потрудите да потврдите свој позив и избор. Јер, то чинећи, никада нећете посрнути 11 и биће вам указана богата добродошлица у вечно Царство нашег Господа и Спаситеља Исуса Христа.

12 Зато ћу вас увек на то подсећати, иако то већ знате и учвршћени сте у истини коју имате. 13 Сматрам да је исправно да вас подстичем подсећањем све док боравим у овом шатору свога тела, 14 јер знам да ћу га ускоро напустити, као што ми је то објавио наш Господ Исус Христос. 15 А потрудићу се да се и после мог одласка увек тога сећате.

Христова слава и пророчка реч

16 Јер, ми вам нисмо мудро смишљеним причама обзнанили силу и Долазак нашег Господа Исуса Христа, него као очевици његовог величанства. 17 Јер, он је од Бога Оца примио част и славу када је до њега стигао глас од величанствене Славе, који рече: »Ово је мој љубљени Син, који је по мојој вољи.« [a] 18 И ми смо чули тај глас, који је долазио са неба, када смо с њим били на светој гори.

19 Тако нам је потврђена пророчка реч, а ви добро чините што на њу пазите као на светиљку која светли на мрачном месту — док не сване Дан и звезда Даница се не појави у вашем срцу. 20 Пре свега знајте ово: ниједно пророштво из Писма не може да се тумачи произвољно. 21 Јер, никад пророштво није настало људском вољом, него су људи понети Светим Духом говорили од Бога.

Footnotes:

  1. 2 Петрова 1:17 Матеј 17,5; Марко 9,7; Лука 9,35.
Serbian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-SR)

Copyright © 2003 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes