A A A A A
Bible Book List

Второ Коринтяни 9 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Помощ за събратята християни

Излишно е да продължавам да ви пиша за тази помощ за Божиите хора, защото зная вашата готовност да помогнете и продължавам да се хваля с това на македонците. Разказвам им, че вие в Ахая [a] сте готови още от миналата година и вашият ентусиазъм подтикна повечето от тях към действие. Но аз изпращам братята при вас, за да не бъдат хвалбите ни с вас напразни в това отношение и да сте готови да дадете, така както казах, че ще дадете. Иначе, ако някои македонци дойдат с мен и ви намерят неподготвени, ние ще се срамуваме (а да не говоря за срама, който вие ще изпитвате!) заради тази увереност, която имахме във вас. Затова счетох за нужно да помоля братята да тръгнат към вас преди нас и предварително да приготвят дара, който обещахте, за да бъде готов и да е дар, даден от желание, а не изтръгнат насила.

Запомнете това: който посади малко, малко и ще пожъне, а който посади много, много и ще пожъне. Всеки трябва да даде толкова, колкото е решил в сърцето си, не със съжаление или по принуда, защото Бог обича онзи, който дава с радост. А Бог може да ви отрупа с всякакви дарове така, че винаги да имате всичко, от което се нуждаете, и дори повече, за да изобилствате във всякакви добри дела. Както казва Писанието:

„Той дава щедро на бедните и благостта му трае вечно.“ [b]

10 А Онзи, който осигурява семе на сеяча и хляб, който ни храни, ще осигури и умножи вашето семе, и ще увеличи плодовете на вашата благост. 11 Вие ще станете богати във всичко, за да можете винаги да проявявате щедрост. И като давате чрез нас, хората ще благодарят на Бога. 12 Защото служението, което извършвате, не само снабдява нуждите на Божиите хора, но и носи все повече и повече благодарности към Бога. 13 Заради това служение, което е доказателство за вярата ви, те ще прославят Бога за покорността ви към Благата вест за Христос, която изповядвате, и за щедростта, с която споделяте с тях и с всички. 14 И когато се молят за вас, ще жадуват да ви видят заради превъзхождащата Божия благодат към вас. 15 Да благодарим на Бога за този неописуем дар!

Footnotes:

  1. Второ Коринтяни 9:2 + Ахая Южната част на Гърция, където се намира Коринт.
  2. Второ Коринтяни 9:9 Псалм 112:9
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes