A A A A A
Bible Book List

1 Regi 6 Nouă Traducere În Limba Română (NTLR)

Solomon construieşte Casa Domnului

Regele Solomon a început zidirea Casei Domnului în al patrulea an al domniei lui peste Israel, în luna a doua, adică luna Ziv[a], după patru sute optzeci[b] de ani de la ieşirea israeliţilor din ţara Egiptului. Casa pe care regele Solomon a zidit-o pentru Domnul avea şaizeci de coţi lungime, douăzeci de coţi lăţime şi treizeci de coţi înălţime[c]. Porticul din faţa odăii principale[d] a Casei se întindea pe toată lăţimea Casei, adică pe douăzeci de coţi[e], iar începând din faţa Casei, avea o lungime de zece coţi[f]. Solomon a făcut Casei ferestre cu deschidere îngustă. De jur împrejurul zidului Casei, atât al odăii principale, cât şi al sanctuarului interior[g], el a zidit mai multe rânduri de odăi. Rândul de jos era lat de cinci coţi[h], cel de la mijloc – de şase coţi[i], iar al treilea – de şapte coţi[j], pentru că în partea exterioară, de jur împrejurul Casei, a făcut nişte borduri, astfel încât grinzile care sprijineau odăile să nu fie fixate în zidurile Casei.

La zidirea Casei s-au folosit pietre cioplite la carieră, aşa încât nici ciocan, nici topor, nici o altă unealtă de fier nu s-a auzit în Casă în timpul zidirii. Intrarea în odăile de jos[k] era prin partea dreaptă a Casei, iar o scară urca până la nivelul din mijloc şi de acolo până la nivelul al treilea. După ce a terminat de zidit Casa, a acoperit-o cu grinzi şi cu scânduri de cedru. 10 Fiecare dintre rândurile de odăi zidite de jur împrejurul Casei era de cinci coţi înălţime[l]; ele erau legate de Casă prin căpriori de cedru.

11 După aceea, cuvântul Domnului a venit la Solomon şi i-a zis: 12 „În ce priveşte această Casă pe care o zideşti, dacă vei umbla în legile Mele, dacă vei împlini hotărârile Mele şi vei păzi toate poruncile Mele, atunci voi împlini prin tine promisiunea pe care am făcut-o tatălui tău, David. 13 Voi locui în mijlocul israeliţilor şi nu-l voi părăsi pe poporul Meu, Israel.“

14 Astfel, Solomon a zidit Casa şi a terminat-o. 15 El a acoperit zidurile din partea interioară a Casei cu cedru, de la pardoseală până la tavan, iar pardoseala a acoperit-o cu scânduri de chiparos. 16 A acoperit cu scânduri de cedru o suprafaţă de douăzeci de coţi[m] în partea din spate a Casei, de la pardoseală până la tavan, făcând un sanctuar interior, numit „Locul Preasfânt“. 17 Odaia principală din faţă, aflată în interiorul Casei, era de patruzeci de coţi[n]. 18 Pe lemnul de cedru din interiorul Casei erau sculptate tărtăcuţe şi flori cu petale deschise. Totul era acoperit cu cedru, astfel încât nu se vedea nici o piatră.

19 El a pregătit sanctuarul interior înăuntrul Casei, ca să aşeze acolo Chivotul Legământului cu Domnul. 20 Sanctuarul interior avea douăzeci de coţi lungime, douăzeci de coţi lăţime şi douăzeci de coţi înălţime[o]. El l-a placat cu aur curat. De asemenea, a poleit cu aur altarul din lemn de cedru. 21 Solomon a placat partea dinăuntru a Casei cu aur curat şi a întins lănţişoare de aur înaintea sanctuarului interior, pe care l-a placat, de asemenea, cu aur curat. 22 Astfel, el a placat toată Casa cu aur curat, iar altarul care se afla în sanctuarul interior l-a poleit cu aur. 23 În sanctuarul interior a aşezat doi heruvimi făcuţi din lemn de măslin, înalţi de zece coţi[p]. 24 Lungimea fiecăreia dintre aripile primului heruvim era de cinci coţi, aşa încât de la capătul uneia până la capătul celeilalte era o lungime de zece coţi. 25 Al doilea heruvim avea o lungime de zece coţi; măsura şi forma erau aceleaşi pentru ambii heruvimi. 26 Înălţimea fiecăruia dintre cei doi heruvimi era de zece coţi. 27 Solomon a aşezat heruvimii în mijlocul sanctuarului interior, cu aripile întinse. Aripa unuia atingea un zid, aripa celui de-al doilea atingea celălalt zid, iar celelalte aripi ale lor se atingeau una de alta la mijlocul odăii. 28 El a poleit cu aur cei doi heruvimi. 29 Pe toate zidurile Casei, de jur împrejur, atât în sanctuarul interior, cât şi în odaia principală, a sculptat heruvimi, palmieri şi flori cu petale deschise. 30 De asemenea, el a placat cu aur şi pardoseala celor două odăi, din interiorul şi din faţa Casei. 31 Pentru intrarea în sanctuarul interior a făcut uşi din lemn de măslin, cu uşorii în cinci muchii. 32 Pe cele două uşi din lemn de măslin a sculptat heruvimi, palmieri şi flori cu petale deschise, pe care le-a poleit cu aur. A poleit cu aur şi heruvimii şi palmierii. 33 Aşa a făcut şi pentru intrarea în odaia principală: a făcut uşori din lemn de măslin, în patru muchii, 34 precum şi două uşi din lemn de chiparos; fiecare uşă avea două canaturi şi se putea întoarce pe ţâţânii ei. 35 A gravat pe ele heruvimi, palmieri şi flori cu petale deschise şi le-a poleit cu aur.

36 Apoi a făcut zidul curţii interioare din trei rânduri de pietre cioplite şi un rând de grinzi de cedru. 37 Temelia Casei Domnului a fost pusă în al patrulea an, în luna Ziv, 38 iar Casa a fost terminată în toate detaliile şi după toate indicaţiile în al unsprezecelea an, în luna Bul[q], adică luna a opta. Solomon l-a zidit în şapte ani.

Footnotes:

 1. 1 Regi 6:1 Probabil numele canaanit al lunii a doua (aprilie-mai); şi în v. 37
 2. 1 Regi 6:1 TM; LXX: patru sute patruzeci
 3. 1 Regi 6:2 Aproximativ 30 m lungime, 10 m lăţime şi 15 m înălţime
 4. 1 Regi 6:3 Locul Sfânt; peste tot în capitol
 5. 1 Regi 6:3 Aproximativ 10 m
 6. 1 Regi 6:3 Aproximativ 5 m
 7. 1 Regi 6:5 Locul Preasfânt; aici apare sub numele de devir, cum mai este cunoscut în literatura biblică de după exilul babilonian (vezi profeţia lui Ezechiel); peste tot în capitol
 8. 1 Regi 6:6 Aproximativ 2,5 m
 9. 1 Regi 6:6 Aproximativ 3 m
 10. 1 Regi 6:6 Aproximativ 3,5 m
 11. 1 Regi 6:8 LXX; TM: de la nivelul din mijloc
 12. 1 Regi 6:10 Aproximativ 2,5 m
 13. 1 Regi 6:16 Aproximativ 10 m
 14. 1 Regi 6:17 Aproximativ 20 m
 15. 1 Regi 6:20 Aproximativ 10 m lungime, lăţime şi înălţime
 16. 1 Regi 6:23 Aproximativ 5 m
 17. 1 Regi 6:38 Probabil numele canaanit al lunii a opta (octombrie-noiembrie)
Nouă Traducere În Limba Română (NTLR)

Nouă Traducere În Limba Română (Holy Bible, New Romanian Translation) Copyright © 2006 by Biblica, Inc.® Used by permission. All rights reserved worldwide.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes