Add parallel Print Page Options

Ledare i församlingen

Detta budskap är tillförlitligt.

Den som vill bli ledare för en församling strävar efter en viktig uppgift. Därför ska det inte finnas något att anmärka på hos en ledare. Han ska vara trogen i sitt äktenskap[a], nykter, självbehärskad, korrekt i sitt uppträdande, gästfri och kunna undervisa. Han får inte missbruka alkohol eller vara våldsam utan måste vara mild och vänlig och inte ställa till med bråk, inte heller älska pengar. Han måste kunna leda sin egen familj och uppfostra sina barn så att de lyder och visar respekt. För om någon inte kan leda sin egen familj, hur ska han då kunna ansvara för Guds församling? Han får inte vara nyomvänd, för då kan han bli högmodig och få samma dom som djävulen.[b] Han ska ha ett gott rykte bland människorna utanför församlingen, så att han inte blir hånad och lurad i en fälla av djävulen.

På samma sätt ska tjänare vara värda respekt och uppriktiga. De får inte dricka mycket alkohol och inte ha begär efter pengar. De ska bevara trons hemlighet i ett rent samvete. 10 Först måste de granskas, och om ingen har något att kritisera dem för kan de börja sin uppgift.

11 På samma sätt ska de kvinnliga tjänarna[c] vara värda respekt. De får inte sprida skvaller utan måste vara nyktra och pålitliga i allt.

12 En tjänare måste vara trogen i sitt äktenskap[d] och kunna leda sina barn och sitt hem. 13 De som sköter sin uppgift väl når en respekterad ställning och stor övertygelse i sin tro på Kristus Jesus.

Sanningen om vår tro

14 Jag skriver till dig därför att jag hoppas att snart kunna resa till dig, 15 men om jag dröjer, så vet du nu hur allt ska vara ordnat i Guds hushåll, den levande Gudens församling, sanningens pelare och grund.

16 Och alla måste erkänna att gudsfruktans hemlighet är stor:

Han uppenbarades i mänsklig gestalt,
    visades rättfärdig i Anden,
sågs av änglarna,
    förkunnades bland folken,
blev trodd i världen
    och togs upp till härligheten.

Footnotes

  1. 3:2 Ordagrant: en kvinnas man, vilket också innebär att han bara får vara gift en gång, alltså inte omgift efter en skilsmässa.
  2. 3:6 Eller: och då får djävulen honom att falla.
  3. 3:11 Eller: tjänarnas hustrur.
  4. 3:12 Se not till v. 2.