A A A A A
Bible Book List

1 Korinthierbrevet 8 Nya Levande Bibeln (SVL)

Om offer till avgudar

Så gäller det frågan om man ska äta det kött som har offrats till avgudar. Här tycker tydligen alla att just deras svar är det enda rätta. Men det räcker inte med kunskap, det fordras också kärlek för att bygga upp församlingen.

Om någon tror att han sitter inne med svar på allt, så visar han bara sin okunnighet.

Men en person som verkligen älskar Gud är öppen för Guds kunskap.

Vad ska vi nu säga om detta? Ska vi äta kött som offrats till avgudar? Vi vet alla att en avgud inte är någon gud, och att det bara finns en enda Gud.

Enligt en del människor finns det många gudar, både i himlen och på jorden.

Men vi vet att det bara finns en Gud, Fadern, som har skapat allting och gjort oss till sina egna, och en Herre, Jesus Kristus, genom vilken allt blivit till, och som ger oss liv.

Men en del kristna förstår inte detta. I hela sitt liv har de varit vana vid att tänka på avgudar som levande varelser, och har trott att det kött som offrats till dem verkligen offrats till levande gudar. När de äter sådan mat, oroar det dem därför och stör deras ömtåliga samveten.

Gud bryr sig inte om, om vi äter sådan mat eller inte. Vi förlorar inget på att låta bli, och vi vinner inget på att äta den.

Men var försiktig när du utnyttjar din frihet att välja, så att du inte får någon kristen bror med känsligare samvete än du att synda.

10 Det kan nämligen hända att någon, som i motsats till dig tycker det är fel att äta offerkött, får se dig äta i avgudatempel. Då blir han djärv nog att också göra det, även om han hela tiden tycker det är fel.

11 Eftersom du vet vad som är rätt, bär du också ansvaret för den skada du vållar din bror med det ömtåliga samvetet. Kristus har dött för honom också.

12 Ni syndar mot Kristus när ni syndar mot en bror och uppmuntrar honom att göra något som han tycker är fel.

13 Om jag genom att äta kött, som är offrat till avgudar, får någon att synda, vill jag därför inte äta en enda bit av det så länge jag lever, för jag vill inte göra honom så illa.

Nya Levande Bibeln (SVL)

Nya Levande Bibeln (Swedish New Living Bible)
Copyright © 1974, 1977, 1987, 1995, 2003, 2004 by Biblica, Inc.®
Used by permission. All rights reserved worldwide.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes