Add parallel Print Page Options

Савети у вези с удовицама, старешинама и робовима

Старијег човека не прекоревај строго, него га моли као оца, млађе људе као браћу, старије жене као мајке, млађе као сестре — у потпуној чистоти.

Поштуј оне удовице које су заиста удовице. Али, ако удовица има децу или унуке, нека прво они науче да показују побожност бринући се за свој дом и тако узврате својим родитељима, јер то је Богу мило. Права и усамљена удовица узда се у Бога, и ноћу и дању истрајава у мољењима и молитвама, а она која живи распусно, жива је мртва. И то им наложи, да буду без замерке. А ко се не стара за своје, пре свега за оне из свога дома, тај се одрекао вере и гори је од неверника.

У списак удовица може да се унесе она која није млађа од шездесет година, која је имала једног мужа, 10 која је позната по [a] добрим делима: ако је подизала децу, ако је била гостољубива, ако је прала ноге светима, ако је помагала онима који су у невољи, ако се посвећивала сваком добром делу.

11 А млађе удовице не уноси у списак. Јер, када их пожуда одврати од Христа, хоће да се удају, 12 па на себе навлаче осуду, пошто су погазиле прву верност. 13 Осим тога, идући од куће до куће, навикавају се да буду беспослене. И не само беспослене него и брбљиве и наметљиве, па говоре оно што не треба. 14 Хоћу, дакле, да се млађе удовице удају, рађају децу, воде домаћинство — да непријатељу не дају повода за клевету. 15 Јер, неке су већ застраниле и пошле за Сатаном.

16 Ако нека верница има удовица међу родбином, нека им помаже, да црква не буде оптерећена, него да може да помогне правим удовицама.

17 Старешинама које добро управљају треба указати двоструку част, пре свега онима који проповедају и поучавају. 18 Јер, Писмо каже: »Не завезуј уста волу који врше« [b] и: »Радник заслужује своју плату.« [c] 19 Не прихватај тужбу против старешине ако је не поткрепе два или три сведока. 20 Оне који греше, укори пред свима, да и у остале уђе страх.

21 Заклињем те пред Богом и Христом Исусом и изабраним анђелима да се овога држиш без предрасуда и да ништа не чиниш из пристрасности.

22 Ни на кога не полажи руке олако. Немај удела у туђим гресима. Себе држи чистим.

23 Немој да пијеш само воду, него узми и мало вина ради свог желуца и честих слабости.

24 Греси неких људи су очигледни и пред њима иду на Суд, а греси других људи иду за њима. 25 Тако су и добра дела очигледна, а ни она другачија не могу се сакрити.

Footnotes

  1. 1 Тимотеју 5:10 која је позната по Дословно: осведочена у.
  2. 1 Тимотеју 5:18 »Не завезуј уста волу који врше« 5. Мојсијева 25,4.
  3. 1 Тимотеју 5:18 »Радник заслужује своју плату« Матеј 10,10; Лука 10,7.