Add parallel Print Page Options

Налози Тимотеју

А Дух изричито каже да ће у последња времена неки отпасти од вере, поводећи се за варљивим духовима и демонским учењима, која шире лицемерни лажљивци отупеле савести [a]. Они забрањују женидбу и намећу уздржавање од јелâ која је Бог створио да их са захвалношћу једу они који верују и који су спознали истину. Јер, све што је Бог створио добро је и не треба одбацивати ништа што се једе са захвалношћу, пошто је освештано Божијом речју и молитвом.

На то указуј браћи, и бићеш добар служитељ Христа Исуса, служитељ који се храни речима вере и доброг учења за којим иде. Клони се безбожних и бапских прича, а вежбај се у побожности. Јер, телесно вежбање је за мало шта корисно, а побожност је корисна за све, пошто има обећање и за садашњи живот и за будући.

Ово је истина и заслужује да буде прихваћено у потпуности 10 — јер, за то се ми трудимо и боримо: ми смо своје наде положили у Бога живога, који је Спаситељ свих људи, пре свега оних који верују.

11 То налажи и учи. 12 Нека те нико не омаловажава због твоје младости, него буди пример верницима у говору, у понашању, у љубави, у вери, у чистоти. 13 Док не дођем, посвети пажњу јавном читању, бодрењу и поучавању. 14 Не занемаруј милосни дар који је у теби, који ти је дат преко пророштва када су старешине на тебе положиле руке [b].

15 Марљиво се труди око тога, сав буди у томе, да твој напредак буде очигледан свима. 16 Пази на себе и на учење. Истрај у томе, јер ћеш, то чинећи, спасти и себе и оне који те слушају.

Footnotes

  1. 1 Тимотеју 4:2 лажљивци отупеле савести Или: лажљивци чија је савест жигосана ужареним гвожђем.
  2. 1 Тимотеју 4:14 када … руке Дословно: са полагањем руку старешинства.