A A A A A
Bible Book List

Първо Солуняни 4 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Живот, който радва Бога

И накрая, братя и сестри, искам да ви кажа още някои неща. Вие научихте от нас как да живеете живот, който радва Бога, и всъщност така и живеете, но ви молим и ви увещаваме в името на Господ Исус все повече да се стараете да го правите. Вие знаете какви наставления ви дадохме чрез властта на Господ Исус. Ето какво иска Бог: да му се посветите. Иска да се пазите от сексуални грехове и всеки от вас да се научи да владее тялото си, така че да живее по начин свят и почтен, [a] а не в похотливи страсти като езичниците, които не познават Бога. Също така не трябва да постъпвате несправедливо към своя брат или сестра във вярата или да ги мамите в това отношение, защото, както вече ви казахме и предупредихме, Господ ще накаже хората за всички такива грехове. Защото Бог ни призова да живеем свято, а не в нечистота. Така че, който отхвърля това учение, отхвърля не хора, а Бога, който ви дава и своя Свят Дух.

За любовта към братята и сестрите в Христос не е нужно ние да ви пишем нещо, защото самите вие сте научени от Бога да се обичате един друг 10 и вие така се и отнасяте към всички свои братя и сестри из цяла Македония. Но ние ви призоваваме, братя и сестри, да се стараете още повече.

11 Стремете се да водите спокоен и мирен живот, да се интересувате от своите дела и да изкарвате хляба си със собствените си ръце, както ви заповядахме, 12 така че, живеейки по този начин, да спечелите уважението на невярващите и да не зависите от никого за нещата, от които се нуждаете.

Идването на Господа

13 Искаме да знаете, братя и сестри, какво ще стане с онези, които са умрели, за да не скърбите като другите, които нямат надежда. 14 Защото щом вярваме, че Исус умря и след това възкръсна, така също Бог ще възкреси чрез Исус онези от нас, които са умрели, и ще ни събере с него, когато дойде.

15 Това, което сега ви казваме, е послание от Господа: че тези от нас, останали живи при идването на Господа, няма да изпреварят онези, които са умрели. 16 Когато сам Господ слезе от небето със заповед, с гласа на архангела и със звуците на Божия тръба, онези, които са умрели в Христос, ще възкръснат първи. 17 След това ние, още живите, които сме оцелели, ще бъдем грабнати в облаците заедно с тях, за да срещнем Господа във въздуха и така ще бъдем с Господа завинаги. 18 Утешавайте се един друг с тези думи.

Footnotes:

  1. Първо Солуняни 4:4 всеки от вас … почтен Или: „всеки от вас да се научи да живее с жена си по начин свят и почтен“.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes