Add parallel Print Page Options

Изабрани народ

Одбаците, дакле, сваку злоћу и сваку превару, лицемерје, завист и сва клеветања. Као новорођенчад жудите за чистим духовним млеком, да од њега одрастете за спасење, сад кад сте се уверили[a] да је Господ добар.

Живи камен и свети народ

Приђите њему, Живом камену, који су, додуше, људи одбацили, али је у Божијим очима изабран и драгоцен, па се као живо камење уградите у духовну кућу, да будете свето свештенство, да кроз Исуса Христа приносите духовне жртве које су Богу миле. Зато у Писму стоји:

»Ево, постављам на Сиону
    камен изабрани,
драгоцени камен угаони,
    и ко у њега верује,
    неће се постидети.«(A)

За вас, дакле, који верујете, он је драгоцен, а за оне који се не покоравају,

»камен који градитељи одбацише
    постаде камен угаони«,(B)

и

»камен спотицања
    и стена саблазни«.(C)

А спотичу се они који су непокорни Речи, за шта су и одређени.

А ви сте изабрани род, царско свештенство, свети народ, стечени народ, да објављујете врлине Онога који вас је из таме позвао у своју чудесну светлост; 10 ви који некад нисте били народ, а сада сте Божији народ; ви који сте били у немилости, а сада сте у милости.

11 Драги моји, преклињем вас да се, као странци и дошљаци на земљи, уздржавате од телесних пожуда које војују против душе. 12 Међу незнабошцима се владајте добро, да они, иако вас оптужују за злодела, виде ваша добра дела и дају славу Богу на Дан похођења.

Послушност властима и господарима

13 Господа ради, потчињавајте се свакој власти коју су људи поставили: било цару као врховној власти, 14 било намесницима које он шаље да казне злочинце, а да похвале оне који чине добро. 15 Јер, ово је Божија воља: да чинећи добро ућуткате незнање неразумних људи. 16 Живите као слободни људи, али не као они којима је слобода само покриће за зло, него као Божије слуге. 17 Сваког поштујте, волите братство верника, бојте се Бога, указујте част цару.

18 Робови, са свим поштовањем се потчињавајте својим господарима, не само онима који су добри и обзирни него и онима који су окрутни. 19 То је, наиме, похвално када неко подноси патње неправедног страдања, мислећи на Бога. 20 Јер, шта има похвално у томе ако вас кажњавају за ваше грехе, а ви то стрпљиво подносите? Али, ако страдате чинећи добро, и то стрпљиво подносите, то је похвално у Божијим очима. 21 На то сте позвани, јер је и Христос страдао за вас, оставивши вам пример, да идете његовим стопама.

22 »Он грех не учини
и превара се не нађе у његовим устима.«(D)

23 Када су га вређали, није одговарао увредом, и када је страдао, није претио, него се препустио Ономе који праведно суди. 24 Он је у свом телу понео наше грехе на дрво, да ми, умревши гресима, живимо за праведност. Његовим ранама сте исцељени. 25 Јер, били сте залутали као овце, а сада сте се вратили Пастиру и Надгледнику[b] ваше душе.

Footnotes

  1. 2,3 сад кад сте се уверили Дословно: ако сте окусили.
  2. 2,25 Надгледнику Или: Епископу.