Add parallel Print Page Options

Петар, апостол Исуса Христа, изабраним странцима на земљи, расејанима по Понту, Галатији, Кападокији, Азији и Витинији, који су, освештањем које је извршено Духом, изабрани у складу са предзнањем Бога Оца да буду послушни и пошкропљени крвљу Исуса Христа:

милост вам и мир у изобиљу.

Жива нада

Нека је благословен Бог и Отац нашега Господа Исуса Христа. Он нас је у свом великом милосрђу, васкрсењем Исуса Христа из мртвих, поново родио за живу наду, за наследство које не пропада, не квари се и не вене. Оно се на небесима чува за вас, које Божија сила, кроз веру, чува за спасење, спремно да се открије у последње време. Због тога се радујете, иако вас сада, ако треба, накратко жалосте разна искушења. Она су ту да ваша вера – драгоценија од злата које се проверава ватром – буде проверена и донесе вам похвалу, славу и част приликом Откривења Исуса Христа. Иако га нисте видели, ви га волите; иако га не видите, у њега сада верујете и кличете од неизрециве и славне радости, јер остварујете циљ своје вере: спасење своје душе.

10 То спасење су помно истраживали и испитивали пророци, који су пророковали о милости намењеној вама, 11 покушавајући да проникну у време и околности на које је Христов Дух у њима указивао када је унапред сведочио о Христовим страдањима и о слави која ће уследити. 12 Откривено им је да нису служили себи, него вама када су говорили о овом што вам је сада објављено преко оних који су вам проповедали еванђеље у Светоме Духу, посланом са неба, а у шта и анђели жуде да завире.

Позив на светост

13 Стога, припремите свој ум, будите трезвени, потпуно се поуздајте у милост коју ће вам донети Откривење Исуса Христа. 14 Као послушна деца, не поводите се за својим ранијим пожудама из временâ незнања. 15 Него, као што је свет Онај који вас је позвао, и ви будите свети у свему што чините. 16 Јер, записано је: »Будите свети, јер сам ја свет.«(A)

17 Ако, дакле, Оцем називате Онога који сваком непристрасно суди на основу делâ, проводите у страху време свога боравка на земљи. 18 Јер, ви знате да од свог испразног начина живота, који су вам предали ваши праоци, нисте откупљени нечим распадљивим, сребром или златом, 19 него драгоценом крвљу Христа, Јагњета без мане и љаге. 20 Он је предодређен пре постанка света, а објавио се у овим последњим временима ради вас 21 који кроз њега верујете у Бога, који га је васкрсао из мртвих и прославио, да ваша вера и нада буду у Богу.

22 Пошто сте послушношћу истини очистили своју душу за нелицемерно братољубље, из свега срца волите један другога. 23 Јер, ви нисте поново рођени из распадљивог семена, него из нераспадљивог – живом и постојаном Божијом речју. 24 Јер:

»Сваки човек је као трава
    и сва његова слава као пољски цвет;
трава се осуши и цвет отпадне,
25 али реч Господња остаје довека.«(B)

А та Реч је еванђеље које вам је објављено.