A A A A A
Bible Book List

Първо Коринтяни 2 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Посланието за Христос на кръста

Братя и сестри, когато дойдох при вас, аз не дойдох, за да ви изявя Божията тайна истина с превзети думи или човешка мъдрост. Защото реших докато съм сред вас, да забравя всичко освен Исус Христос и неговата смърт на кръста. Така че когато дойдох при вас, бях слаб и целият треперех от страх, и поучавах и проповядвах не с мъдри думи, които убеждават хората, а със силни доказателства от Духа, за да се основава вярата ви не на човешката мъдрост, а на Божията сила.

Божията мъдрост

Ние учим на мъдрост онези, които са зрели, но не на мъдростта на този свят, нито на мъдростта на управниците на този свят, чиято власт е към своя край. Ние учим на тайната Божия мъдрост, която бе скрита от хората и която Бог бе предназначил за наша слава [a] още преди сътворението на света. Нито един от управниците на света не знаеше тази мъдрост, защото ако я знаеха, нямаше да разпънат на кръста славния Господ, но както казва Писанието:

„Нито око е виждало,
    нито ухо е чувало,
нито човешки ум си е представял
    това, което Бог е подготвил за онези, които го обичат.“ [b]

10 Но Бог ни разкри тази мъдрост чрез Духа, който изследва всичко, дори тайните дълбини на Бога. 11 Защото никой не знае мислите на друг човек освен духът, който живее в този човек. Така никой освен Божият Дух не знае мислите на Бога. 12 Но на нас ни бе даден не духът, който принадлежи на света, а Духът, който идва от Бога, за да разберем всичко, с което Бог ни е дарил. 13 Когато говорим за тези неща, ние не го правим с думи, научени от човешката мъдрост, а с думи, на които Духът ни научи, и обясняваме духовните неща на онези, които имат Духа. 14 Без Духа човек не приема истините, които Божият Дух разкрива, защото за него те са глупост и той не може да ги разбере, тъй като те могат да бъдат преценени само духовно. 15 А който има Духа, преценява всичко, но него никой не може да го прецени, защото, както казва Писанието:

16 „Кой знае какво мисли Господ,
    за да може да му дава съвети?“ [c]

Но на нас ни е даден Христовият начин на мислене.

Footnotes:

  1. Първо Коринтяни 2:7 + слава Едно от специалните качества на Бога. Често думата означава „светлина“ и се отнася до начина, по който Господ се явява на хората. Понякога смисълът е „величие“ или „власт“ и посочва онова с нищо несъпоставимо и неизмеримо по човешки божествено величие. Идеята за чест или почит също може да присъства, особено в изрази на хваление и поклонение.
  2. Първо Коринтяни 2:9 Исая 64:4
  3. Първо Коринтяни 2:16 Исая 40:13 (Септуагинта)
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes