A A A A A
Bible Book List

1 КОРИНЋАНИМА 3 Serbian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-SR)

О раздорима у цркви

Ја вама, браћо, нисам могао да говорим као духовнимa, него као телеснима, као нејачи у Христу. Дао сам вам млека, а не чврсте хране, јер нисте могли да је поднесете. А ни сада још не можете пошто сте још телесни. Кад међу вама има зависти и свађе, зар нисте телесни и зар се не понашате као обични људи? Јер, кад један каже: »Ја сам Павлов«, а други: »Ја сам Аполосов«, зар нисте само људи?

Шта је, уосталом, Аполос? И шта је Павле? Ми смо само служитељи чијим сте посредством поверовали, и то како је сваком дао Господ. Ја сам посадио, Аполос залио, али Бог је дао да израсте. Тако није важан онај који сади ни онај који залива, него Бог, који даје да израсте. А онај који сади и онај који залива једнаки су и сваки ће добити награду према свом труду. Ми смо Божији сарадници; ви сте Божија њива, Божија грађевина.

10 У складу с Божијом милошћу која ми је дата, ја сам као вешт главни градитељ поставио темељ, а други назиђује. Само, нека свако пази како назиђује. 11 Нико, наиме, не може да постави други темељ осим оног који је већ постављен, а то је Исус Христос. 12 И ко год на том темељу назиђује златом, сребром, драгим камењем, дрветом, сеном или сламом, 13 његово ће дело изаћи на видело. Судњи дан ће то показати, јер ће се у огњу открити и огањ ће проверити какво је чије дело. 14 Ако нечије дело које је назидао остане, тај ће примити награду. 15 А чије дело изгори, тај ће претрпети штету. Он сâм ће се спасти, али као кроз огањ.

16 Зар не знате да сте Божији храм и да Божији Дух пребива у вама? 17 Ако неко разара Божији храм, и њега ће разорити Бог, јер Божији храм је свет, а то сте ви.

18 Нека се нико не заварава. Ако неко међу вама мисли да је мудар на овом свету, нека постане луд да би постао мудар. 19 Јер, пред Богом је мудрост овога света лудост. Записано је, наиме:

»Он мудраце хвата у њиховом лукавству« [a]

20 и:

»Господ зна мисли мудраца, да су ништавне.« [b]

21 Зато нека се нико не хвали људима, јер све је ваше, 22 био то Павле, или Аполос, или Кифа [c], или свет, или живот, или смрт, или садашњост, или будућност — све је ваше, 23 а ви Христови, а Христос Божији.

Footnotes:

  1. 1 КОРИНЋАНИМА 3:19 Јов 5,13
  2. 1 КОРИНЋАНИМА 3:20 Псалми 94,11
  3. 1 КОРИНЋАНИМА 3:22 Кифа То јест: Петар.
Serbian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-SR)

Copyright © 2003 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes