Add parallel Print Page Options

11 Угледајте се на мене као што се и ја угледам на Христа.

Покривање главе

Хвалим вас што ме се у свему сећате и што се држите учењâ [a] онако како сам вам их предао.

Али, хоћу да знате да је Христос глава сваком човеку, да је човек глава жени и да је Бог глава Христу. Сваки човек који се моли или пророкује покривене главе, срамоти своју главу. И свака жена која се моли или пророкује гологлава, срамоти своју главу, јер је то исто као да јој је глава обријана. Јер, ако жена не покрива главу, нека се ошиша. А ако је ружно да се жена шиша или брије, нека покрива главу. Човек не мора да покрива главу пошто је он Божија слика и слава, а жена је човекова слава. Јер, није човек постао од жене, него жена од човека. И није човек створен ради жене, него жена ради човека. 10 Зато жена мора да има знак власти на глави, ради анђела.

11 Али, у Господу, нити је жена без човека, нити човек без жене. 12 Јер, као што је жена постала од човека, тако и човек постаје кроз жену, а све је од Бога. 13 Сами просудите: да ли приличи жени да се гологлава моли Богу? 14 Зар вас и сама природа не учи да је за човека срамота да има дугу косу, 15 а ако жена има дугу косу, да је то њена слава? Јер, коса јој је дата уместо вела.

16 Ако је коме до препирања, ми немамо такав обичај, а ни Божије цркве.

Господња вечера

17 Дајући вам ова упутства, не могу да вас хвалим, јер се не састајете набоље, него нагоре. 18 Пре свега, чујем, а донекле и верујем, да, када се састанете у цркви, међу вама има раздорâ. 19 Додуше, и треба да постоје разлике, да се покаже који су међу вама прекаљени. 20 Када се, дакле, састанете, ви не једете Господњу вечеру, 21 пошто свако, док једете, прво узима за себе своју вечеру, па један остане гладан, а други се опије. 22 Зар немате куће, да тамо једете и пијете? Или презирете Божију цркву и постиђујете оне који немају? Шта да вам кажем? Да вас похвалим? У овоме вас не хвалим.

23 Јер, ја сам од Господа примио оно што сам и вама предао: Господ Исус је оне ноћи када је издан узео хлеб 24 и, захваливши Богу, изломио га и рекао: »Ово је моје тело за вас. Чините ово мени у спомен.« 25 Тако је узео и чашу после вечере и рекао: »Ова чаша је нови савез мојом крвљу [b]. Кад год из ње пијете, чините то мени у спомен.« 26 Јер, кад год једете овај хлеб и пијете из ове чаше, Господњу смрт објављујете док он не дође.

27 Зато, ко недостојно једе Господњи хлеб или пије из Господње чаше, огрешиће се о Господње тело и крв. 28 Нека свако испита самога себе пре него што једе хлеб и пије из чаше. 29 Јер, ко једе и пије, а не разликује Господње тело од другог јела, на своју осуду једе и пије. 30 Због тога су многи међу вама слаби и болесни, а доста их је и умрло [c]. 31 Али, када бисмо сами себи судили, не би нам се судило. 32 А када нам суди Господ, он нас васпитава стегом, да не будемо осуђени са светом.

33 Зато, браћо моја, кад се састајете да једете, причекајте један другог. 34 Ако је неко гладан, нека једе код куће, да се не састајете на осуду.

За остало ћу вам дати упутства када дођем.

Footnotes

  1. 1 Коринћанима 11:2 учењâ Или: предањâ.
  2. 1 Коринћанима 11:25 мојом крвљу Или: у мојој крви.
  3. 1 Коринћанима 11:30 умрло Дословно: заспало.