Add parallel Print Page Options

Павле, Божијом вољом позван за апостола Христа Исуса, и брат Состен,

Божијој цркви у Коринту, освештанима у Христу Исусу, позванима да буду свети, са свима који на сваком месту призивају име нашега Господа Исуса Христа, који је и њихов и наш:

милост вам и мир од Бога, нашег Оца, и Господа Исуса Христа.

Захвалност Богу

Увек захваљујем своме Богу за вас, за његову милост која вам је дата у Христу Исусу, што сте се у њему у свему обогатили — у свакој речи и сваком знању. Пошто се сведочанство о Христу учврстило међу вама, не оскудевате ни у једном милосном дару док жељно ишчекујете Откривење нашег Господа Исуса Христа. Он ће вас до краја учвршћивати, да будете беспрекорни на Дан нашег Господа Исуса Христа. Веран је Бог, који вас је позвао у заједницу свога Сина, Исуса Христа, нашег Господа.

Раздори у цркви

10 Заклињем вас, браћо, именом нашег Господа Исуса Христа да сви једно говорите и да међу вама не буде раздорâ, него да будете савршено сједињени у једном уму и у једној мисли. 11 Јер, неки од Хлојиних су ме обавестили, браћо моја, да међу вама има свађа. 12 Мислим на оно кадa сваки од вас говори: »Ја сам Павлов«, »А ја Аполосов«, »А ја Кифин [a]«, »А ја Христов«. 13 Зар је Христос раздељен? Зар је Павле за вас распет? Зар сте у Павлово име крштени? 14 Хвала Богу што никог од вас, осим Криспа и Гаја, нисам крстио, 15 па нико не може да каже да је крштен у моје име. 16 Да, крстио сам и Стефанине укућане, а што се осталих тиче, не знам да ли сам још кога крстио. 17 Јер, Христос ме није послао да крштавам, него да објављујем еванђеље — али не речима људске мудрости, да се не обезвреди Исусов крст.

Христос — Божија сила и мудрост

18 Порука крста је лудост за оне који пропадају, а Божија сила за нас који се спасавамо. 19 Јер, записано је:

»Уништићу мудрост мудрих
и одбацити умност умних.« [b]

20 Где је мудрац? Где је књижевник? Где је истраживач овога света? Зар није Бог мудрост овога света претворио у лудост? 21 Пошто свет својом мудрошћу није упознао Бога у Божијој мудрости, Богу се свидело да лудошћу проповедања спасе оне који верују. 22 И док Јудеји захтевају знамења, а Грци траже мудрост, 23 ми проповедамо распетогa Христа — за Јудеје саблазан, за пагане лудост, 24 а за позване, и Јудеје и Грке, Христа — Божију силу и Божију мудрост. 25 Јер, Божија лудост је мудрија од људи и Божија слабост је јача од људи.

26 Погледајте, браћо, себе, позване: нема вас много мудрих по људским мерилима [c], ни много моћних, ни много оних који су племенита рода. 27 Него, Бог је изабрао лудо света да постиди мудре, и слабо света да постиди јаке, 28 и неплеменито света и презрено је изабрао Бог, и оно што није да уништи оно што јесте, 29 да се нико не би хвалио пред Богом. 30 А од њега је то да сте ви у Христу Исусу, који је за нас постао мудрост од Бога и праведност и освештање и откупљење, 31 да буде као што је записано:

»Ко се хвали, нека се у Господу хвали.« [d]

Footnotes

  1. 1 Коринћанима 1:12 Кифин То јест: Петров.
  2. 1 Коринћанима 1:19 Исаија 29,14
  3. 1 Коринћанима 1:26 по људским мерилима Дословно: по телу.
  4. 1 Коринћанима 1:31 Јеремија 9,24