A A A A A
Bible Book List

Послание на Яков 1 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Яков, слуга на Бога и на Господ Исус Христос, поздравява Божиите хора, [a] пръснати по целия свят.

Вяра и мъдрост

Радвайте се много, братя и сестри, всеки път, когато се изправяте пред всякакви изпитания, защото знаете, че чрез тях се проверява вярата ви и се учите на търпение. Ако позволите на това търпение да работи във вас, крайният резултат ще е добър. Ще достигнете съвършенство и пълнота, без да ви липсва нищо.

Ако пък на някого липсва мъдрост, да поиска от Бога, който щедро дава на всички и никого не порицава, и той ще му я даде. Но тя трябва да се поиска с вяра, без всякакви съмнения, защото който се съмнява, е като морска вълна, подхвърляна и блъскана от вятъра. 7-8 Такъв човек се двоуми и в действията си е колеблив, затова да не се надява, че ще получи нещо от Господа.

Истинското богатство

Бедният брат да се радва на това, че Бог го смята за важен, 10 а пък богатият брат – на това, че се случват лоши неща, които го смиряват, защото ще изчезне, както цветът на полската трева. 11 Слънцето изгрява и с палещите си лъчи изсушава растението. Цветът му окапва и хубостта му загива. Така е и с богатия: докато крои планове за работата си, ще повехне.

Изпитания и изкушения

12 Какви благословения има за онзи, който бъде изпитан и остане верен! След като успешно издържи изпитанието, той ще получи венеца на живота, обещан от Бога на хората, които го обичат. 13 Никой, когато е изкушен да извърши зло, не трябва да казва: „Това изкушение идва от Бога“, защото Бог не може да бъде изкушен от злото и той никого не изкушава. 14 От собственото си желание всеки е изкушен, повлечен, подмамен. 15 После желанието зачева и ражда грях, а грехът, когато се развие напълно, ражда смърт.

16 Не се заблуждавайте, скъпи братя и сестри! 17 Всяко добро и всеки съвършен дар са дадени от горе – те идват от Отца, твореца на светлините, който не се променя като сенките на тези светлини, а остава неизменен. 18 Той избра да ни даде живот чрез словото на истината, за да бъдем първи по важност сред всичко, което е сътворил.

Слушане и спазване

19 Знайте това добре, скъпи братя и сестри: с готовност слушайте и не бързайте да говорите. Въздържайте гнева си, 20 защото той пречи на човек да живее така, както иска Бог. 21 Изхвърлете всяка морална нечистота и всяко зло, и смирено приемете посятото в сърцата ви Божие слово, което може да ви спаси.

22 Бъдете изпълнители, а не само слушатели на Божието слово, иначе сами себе си заблуждавате. 23 Защото който само слуша словото, без да го изпълнява, е като човек пред огледало – 24 той вижда образа си там, а после си отива и веднага забравя как е изглеждал. 25 А този, който внимателно изучава Божия съвършен закон, носещ свобода, и стои твърд в него, който не е само слушател, бързо забравящ думите му, а и активен техен изпълнител, ще бъде благословен, когато го спазва.

Как да се покланяме на Бога

26 Ако някой се мисли за религиозен, а не сдържа езика си, заблуждава сам себе си и неговата „религия“ е без стойност. 27 Поклонението, което Бог приема за чисто и непорочно, се изразява в това да се грижиш за сираци и вдовици, когато са в нужда, и да останеш неосквернен от светското влияние.

Footnotes:

  1. Послание на Яков 1:1 Божиите хора Букв.: „дванадесетте племена“. Вярващите в Христос са сравнени с племената на Израел – Божия избран народ в Стария Завет.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes