A A A A A
Bible Book List

Послание на Юда Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

От Юда, слуга на Исус Христос и брат на Яков, до призованите, обичани от Бог Отец и пазени за [a] Исус Христос:

Милост, мир и любов да изобилстват над вас.

Божието наказание за лъжеучителите

Скъпи мои, въпреки че много ми се искаше да ви пиша за общото ни спасение, почувствах, че е нужно да ви пиша и да ви убедя да се борите за вярата, която Бог веднъж завинаги даде на своите святи хора. Защото сред вас са се промъкнали някои, за чието осъждане Писанията отдавна са пророкували. Това са безбожници, които изопачават благодатта на нашия Бог, за да оправдаят своя разгулен живот, и отричат Исус Христос, нашия единствен Господар и Господ.

Искам да ви припомня, независимо че всичко това вече ви е известно, че Господ, който веднъж завинаги спаси своя народ от земята на Египет, след това погуби онези, които не повярваха. Припомнете си и ангелите, които не удържаха поверените им позиции на власт, а напуснаха своя дом – Бог ги държи в тъмнина, във вечни окови, докато бъдат осъдени, когато дойде великият ден. Не забравяйте Содом, Гомора [b] и околните градове, които също както ангелите се отдадоха на разврат и неестествени сексуални връзки. Подложени на наказанието на вечния огън, те представляват изрично предупреждение за нас.

По същия начин тези хора сред вас, водени от сънищата си, оскверняват телата си, отхвърлят властта на Господа и хулят славните. [c] Дори архангел Михаил, когато спореше за тялото на Моисей, не се осмели да осъди дявола с хулни думи, а само каза: „Господ да те укори!“ 10 Но тези хора хулят онова, което не разбират; а пък нещата, които инстинктивно усещат, както глупави животни – точно те ги унищожават. 11 Толкова по-зле за тях! Те избраха пътя на Каин. [d] Заради парите се отдадоха на заблудата на Валаам, [e] разбунтуваха се като Корей [f] и като него са унищожени. 12 Тези хора са опасни рифове [g] през специалното време, в което споделяте храната си. Те безсрамно [h] ядат с вас. Грижат се само за себе си. Те са безводни облаци, носени от ветровете; окапали дървета, които – недали плод през есента и изкоренени – са умрели два пъти. 13 Те са бурни морски вълни, които оставят на брега единствено пяната на своя позор; блуждаещи звезди, за които Бог е запазил най-черния мрак завинаги.

14 За тях пророкува и Енох, седмият след Адам, казвайки: „Ето! Господ идва с десетки хиляди свои святи ангели, 15 за да съди цялото човечество и да обяви за виновни всички хора за всички безбожни дела, които са вършили по безбожен начин и за всички ужасни думи, които безбожните грешници са говорили против него.“

16 Тези хора винаги недоволстват, постоянно обвиняват другите и следват собствените си егоистични желания. Те говорят надменно и ласкаят другите с користни цели.

Предупреждения и наставления

17 А вие, скъпи мои, помнете какво предрекоха апостолите на нашия Господ Исус Христос. 18 Те ви казваха: „В последното време ще се появят хора присмехулници, които ще следват своите безбожни желания.“ 19 Те създават разцепления, управлявани са от инстинктите си и нямат Духа.

20 Но вие, скъпи мои, се изграждайте един друг върху своята най-свята вяра и се молете с помощта на Святия Дух. 21 Пазете себе си в Божията любов, като очаквате нашия Господ Исус Христос, който в милостта си ще ви даде вечен живот.

22 Помагайте на тези, които се съмняват. 23 Спасявайте други, като ги изтръгвате от огъня. Към трети проявявайте милост, примесена със страх, като внимавате порочният им живот да не зарази и вас. [i]

Славете Бога

24 А на него, който е способен да ви пази от падане и да ви представи безгрешни и радостни пред своята слава, [j] 25 на единствения Бог, нашия Спасител, чрез Исус Христос, нашия Господ, да бъде слава, величие, сила и власт за всички минали времена, сега и завинаги! Амин.

Footnotes:

  1. Послание на Юда 1:1 за Или „чрез“.
  2. Послание на Юда 1:7 + Содом и Гомора Градове, които Бог разрушава, за да накаже грешните хора, които живеят там. Вж. Бит. 19.
  3. Послание на Юда 1:8 славните Букв.: „славите“. Вероятно това са ангелски създания.
  4. Послание на Юда 1:11 + Каин Син на Адам и Ева, който от завист към брат си Авел го убива. Вж. Бит. 4:1-16.
  5. Послание на Юда 1:11 + Валаам Старозаветен пророк, неевреин, нает от моавския цар Валак, за да прокълне неговия враг Израел. Вж. Числа 22-24.
  6. Послание на Юда 1:11 Корей Вж. Числа 16:1-40.
  7. Послание на Юда 1:12 опасни рифове Или: мръсни петна.
  8. Послание на Юда 1:12 безсрамно Или: без страх.
  9. Послание на Юда 1:23 внимавате … вас Букв.: „ненавиждате дори дрехите им, опетнени от делата на грешната им човешка природа“.
  10. Послание на Юда 1:24 + слава Едно от специалните качества на Бога. Често думата означава „светлина“ и се отнася до начина, по който Господ се явява на хората. Понякога смисълът е „величие“ или „власт“ и посочва онова с нищо несъпоставимо и неизмеримо по човешки божествено величие. Идеята за чест или почит също може да присъства, особено в изрази на хваление и поклонение.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes