A A A A A
Bible Book List

Числа 8 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Посвещение и служене на левитите

И Господ каза на Мойсей: „Така кажи на Аарон: ‘Когато поставяш седемте кандилца, гледай кандилцата да пръскат светлина пред светилника.’“ Аарон така и направи: постави кандилцата така, че да пръскат светлина пред светилника, както Господ заповяда на Мойсей. А ето направата на светилника: изкован беше целият от злато – от стъблото до цветовете му беше изкован от злато; Мойсей направи светилника по образеца, който Господ му беше показал.

И каза още Господ на Мойсей: „Вземи левитите измежду израилтяните и ги очисти. А за да ги очистиш, постъпи с тях така: поръси ги с очистителна вода; те трябва да обръснат с бръснач тялото си, да изперат дрехите си и ще се очистят. После да вземат едно теле заедно с хлебния му принос от пшенично брашно, смесено с елей, а ти вземи друго теле като жертва за грях. След това доведи левитите пред скинията на събранието и свикай цялото общество на Израил. 10 И когато доведеш левитите пред Господа, нека израилтяните възложат ръцете си върху левитите. 11 Аарон пък да извърши посвещението им пред Господа като принос от израилтяните, за да служат те на Господа. 12 След като левитите възложат ръцете си върху главите на жертвените телета, ти принеси едното като жертва за грях, а другото за всеизгаряне пред Господа, за да се очистят левитите. 13 Нека левитите застанат пред Аарон и синовете му, за да извършиш над тях посвещението им пред Господа. 14 Така ти трябва да отделиш левитите от израилтяните и те ще бъдат Мои.

15 Тогава левитите да влязат, за да служат в скинията на събранието, след като си ги очистил и си извършил над тях посвещението им. Защото те са дадени и посветени на Мене измежду всички израилтяни. 16 Аз ги вземам за Себе Си вместо всички първородни сред израилтяните – всички, които отварят утроба, 17 защото всички първородни в Израил са Мои – било човек или добитък; в деня, когато поразих всички първородни в египетската страна, Аз ги осветих за Себе Си 18 и взех левитите вместо всички първородни сред израилтяните. 19 Аз предадох левитите на Аарон и синовете му, защото измежду израилтяните те са посветени да служат при скинията на събранието и да пазят синовете на Израил от напаст, ако те се приближат до светилището.“

20 Тогава Мойсей и Аарон и цялото общество на израилтяните постъпиха с левитите така, както Господ заповяда на Мойсей за левитите; така постъпиха с тях израилтяните. 21 И така, левитите се очистиха и изпраха дрехите си; и Аарон извърши над тях посвещение пред Господа, както и необходимото за тяхното очистване. 22 След това левитите влязоха в скинията на събранието, за да служат пред Аарон и синовете му; както Господ заповяда на Мойсей за левитите, така и постъпиха с тях.

23 И Господ рече на Мойсей: 24 „Ето какво е отредено за левитите: от двадесет и пет години и нагоре да постъпват на служба при скинията на събранието; 25 а от петдесет години нататък да престанат да служат и повече да не работят. 26 Тогава те нека помагат на братята си, като стоят на стража при скинията на събранието, но работа да не работят; така постъпвай с левитите, колкото се отнася до тяхното служене.“

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes