A A A A A
Bible Book List

Числа 6 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Закон за назорейство

И Господ каза още на Мойсей: „Кажи така на израилтяните: ‘Ако мъж или жена се реши да даде оброк за назорейство, за да посвети себе си на Господа, трябва да се въздържа от вино и силни питиета, да не пие оцет от вино или оцет от силно питие, да не пие каквото и да е питие, направено от грозде, и да не яде нито прясно, нито сушено грозде; през цялото време на своето назорейство не трябва да яде нищо, приготвено от лоза – от семките до люспите.

През цялото време на оброка му за назорейство бръснач не трябва да се докосва до главата му; докато изтекат дните, в които се е посветил на Господа, той е свят, нека остави да растат космите на главата му. През цялото време, в което се е посветил на Господа, да не се доближава до мъртвец; дори когато умрат баща му или майка му, брат му или сестра му, той не бива да се осквернява, защото носи на главата си знак, че се е посветил на своя Бог. През всички дни на своето назорейство той е посветен на Господа.

Ако ли при него умре някой ненадейно и той го докосне с коси и така оскверни своето назорейство, да остриже главата си в деня на своето очистване; на седмия ден да я остриже. 10 А на осмия ден да занесе на свещеника при входа на скинията на събранието две гургулици или два млади гълъба. 11 Свещеникът да принесе едната в жертва за грях, а другата за всеизгаряне, да го очисти, понеже се е осквернил чрез мъртвото тяло, и в същия ден да освети главата му. 12 А той отново трябва да посвети на Господа дните на своето назорейство и да принесе едногодишно агне в жертва за вина; предишните дни да не се смятат, защото назорейството му е осквернено.

13 Ето какъв е законът за назорея: когато се навършат дните на назорейството му, трябва да го доведат при входа на скинията на събранието 14 и той да принесе в жертва на Господа едно мъжко едногодишно агне без недостатък за всеизгаряне, едно женско едногодишно агне без недостатък в жертва за грях и един овен без недостатък за мирна жертва; 15 освен това кошница с безквасни хлябове от пшенично брашно, изпечени с елей, безквасни питки, намазани с елей, както и хлебен принос и възлияние. 16 Свещеникът да представи това пред Господа и да принесе жертвата му за грях и всеизгарянето му, 17 като принесе овена за мирна жертва на Господа заедно с кошницата с безквасни хлябове; свещеникът да принесе също хлебния му принос и възлиянието му. 18 А назореят трябва да остриже посветената си глава при входа на скинията на събранието, да вземе косите, които е посветил, и да ги сложи на огъня, който е под мирната жертва. 19 Тогава свещеникът да вземе сварената плешка от овена, един безквасен хляб от кошницата и една безквасна питка и да ги постави върху ръцете на назорея, след като той остриже посветените си коси. 20 И свещеникът да ги повдигне като принос, отреден за Господа; тази светиня е за свещеника заедно с принесените според реда гърди и бут на жертвата. След това назореят може да пие вино.

21 Това е законът за назорея, който е дал оброк, и такава е жертвата му пред Господа за неговото назорейство освен останалото, което би могъл да стори. Какъвто оброк е дал, така и трябва да постъпва съгласно закона за назорейството си’.“

Свещеническо благославяне

22 И Господ рече на Мойсей: 23 „Кажи на Аарон и на синовете му: ‘Ето думите, с които ще благославяте израилтяните:

24 «Господ да те благослови и да те опази!

25 Господ да те озари с лицето Си и да бъде милостив към тебе!

26 Господ да обърне лицето Си към тебе и да ти даде мир!»’

27 И когато така призовават името Ми над Израилевите синове, Аз ще ги благославям.“

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes