Add parallel Print Page Options

Единство и скромност

Затоа, ако наоѓате охрабрување во фактот дека сте Христови следбеници, ако Неговата љубов ве утешува, ако имате заедништво со Светиот Дух, ако сте чувствителни и сочувствувате еден спрема друг, тогаш потрудете се мојата радост да биде целосна со тоа што ќе бидете сложни, ќе се сакате, и здружени ќе се стремите кон една иста цел.

Немојте да правите ништо од себичност, од ривалство и со цел да се истакнете, туку работете скромно и негувајте повисоко мислење за другите, отколку за себе. Не гледајте си ги само сопствените интереси, туку грижете се и за потребите на другите. Размислувајте онака како што размислуваше Исус Христос:

Тој, иако по Својата природа е Бог,

не ја искористи Својата еднаквост со Бог

за да приграби нешто за Себе.

Напротив, се откажа од тоа и стана слуга,

се роди во човечко тело

и живееше како човек.

Како човек, Тој се понижи, остана покорен

и по цена на Својот живот,

и понизно умре распнат на крст.

Затоа Бог Го воздигна и Му даде име

поголемо од секое друго име.

10 Пред тоа име, пред Исус,

сите суштества на колена ќе клекнат:

небесните, земните и оние под земјата,

11 сите отворено ќе признаат дека

Исус Христос е Господ!

Тоа ќе Му донесе

слава на Бог Таткото.

Бидете светала во овој свет

12 Затоа, драги мои, како што бевте послушни додека бев кај вас, уште поважно е да останете послушни и сега, кога сум отсутен. Продолжете да работите, со длабока страхопочит, за да се заокружи вашето спасение, 13 зашто Бог дејствува во вас, за да ве направи желни и способни да го работите она што Тој го сака.

14 Се што ќе правите, правете без да негодувате или да се расправате, 15 за да бидете беспрекорни и чисти. Меѓу овие расипани, изопачени луѓе вие треба да бидете совршени Божји деца, да светите меѓу нив како што ѕвездите светат на небото, 16 држејќи се цврсто до Пораката што носи живот. Така, кога Христос ќе се врати, јас ќе се гордеам со вас, зашто ќе биде јасно дека моите напори и мојата работа не биле залудни.

17 Вашата вера во Господ и вашето служење се жртва што Му се принесува на Бог. Можеби мојата крв ќе треба да се излее како принос врз таа жртва. Ако биде така, јас ќе бидам среќен и ќе се радувам со сите вас. 18 Така и вие треба да бидете среќни и да се радувате со мене.

Павле го препорачува Тимотеј

19 Ако Му е тоа по волја на Господ Исус, се надевам дека набрзо ќе можам да го пратам кај вас Тимотеј, та кога ќе се врати да ме израдува со вести за вас, 20 зашто немам друг истомисленик што толку искрено се грижи за вас. 21 Сите други работат за своја корист, а не за делото на Исус Христос. 22 Но, тој се има докажано како карактерен човек. Се сеќавате како работевме заедно на ширењето на Радосната вест: како татко и син. 23 Се надевам дека ќе можам да го испратам веднаш штом дознаам каква судбина ми се подготвува, 24 а се надевам дека Господ ќе ми овозможи наскоро и јас да дојдам кај вас.

Павле го препорачува Епафродит

25 Во меѓувреме, сметав дека е потребно да ви го пратам нашиот брат Епафродит, со кој заедно работевме и се боревме, откако вие ми го испративте да ми помага во разни потреби. 26 Тој одвај чека да ве види, копнее да се врати дома, зашто му падна тешко што сте разбрале дека беше болен. 27 Навистина беше смртно болен, но Бог му се смилува. И не само нему, туку и мене ми се смилува, за да не ми дојде тага врз тага. 28 Брзам да го испратам, за да го видите и да му се нарадувате, па и јас да не бидам толку загрижен за вас. 29 Затоа, пречекајте го со радост, како брат во Господ. Таквите како него треба многу да ги цените, 30 зашто работејќи за Христос, тој животот си го доведе во опасност и речиси умре, за да ми помогне и да ми го надомести тоа што вие не можевте да го направите за мене, бидејќи сте далеку.