A A A A A
Bible Book List

Филипяни 2 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Бъдете единни и се грижете един за друг

Ако има някакво насърчение в Христос, ако има някаква утеха, идваща от любов, ако има някакво общение с Духа, ако има някакво милосърдие и състрадание, направете щастието ми пълно, като мислите по един и същ начин, обичате се еднакво един друг, единни сте по дух и имате обща цел. Не вършете нищо от егоистични амбиции и празно високомерие, а със смирение гледайте на другите като на по-добри от вас. И нека всеки се грижи не само за нещата, които засягат лично него, а и за онези, които засягат останалите.

Учете се от Христос на себеотрицание

Трябва да мислите както Христос Исус.

Макар и да бе Бог в самото си естество, той не сметна, че равенството с Бога е нещо, за което трябва да се държи здраво. Отказа се от всичко и прие образа на слуга и стана като хората. И когато външно стана като човек, той се смири и стана покорен до смърт – до смърт на кръст.

Ето защо и Бог го издигна на най-високото място и му даде името, което е над всички имена, 10 за да се преклонят с почит пред името на Исус всички – и тези в небесата, и тези на земята, и тези под земята, 11 и всеки открито да признае, че Исус Христос е Господ за слава [a] на Бог Отец.

Бъдете такива, каквито Бог иска

12 Скъпи мои, така, както винаги сте се покорявали на Бога – не само когато съм с вас, а още повече сега, когато съм далеч – продължавайте делото си и постигнете вашето спасение със страх и треперене. 13 Защото Бог е този, който ви вдъхва желание да правите това, което го радва, и ви дава сили да го осъществите.

14 Вършете всичко без да се оплаквате или спорите. 15 Така ще сте невинни, неопетнени и безупречни деца на Бога. И въпреки че живеете сред поколение извратено и заблудено от правия път, вие греете като звезди в този тъмен свят 16 и им предлагате посланието, което носи живот. Аз ще мога да се гордея с вас в Деня, [b] когато Христос дойде и видя, че не напразно съм живял и не напразно съм се трудил.

17 И въпреки че собствената ми кръв ще трябва да се пролее на олтара заедно с вашата жертва – вярата ви – която принасяте, като живеете, служейки на Бога, аз съм щастлив и се радвам заедно с всички вас. 18 И вие също трябва да сте щастливи и да се радвате заедно с мен.

Вести за Тимотей и Епафродит

19 Надявам се с помощта на Господ Исус скоро да изпратя при вас Тимотей, за да мога да получа вести за вас, които да ме насърчат. 20 Искам да изпратя него, понеже няма друг, който да споделя чувствата ми и да е искрено загрижен за благото ви. 21 Защото всички останали се грижат за своите собствени интереси, а не за тези на Исус Христос. 22 А вие познавате Тимотей и знаете, че заедно с мен разпространяваше Благата вест и служеше така, както син служи на своя баща. 23 Ето защо се надявам да го изпратя при вас, щом видя как вървят нещата при мен. 24 И вярвам, че с помощта на Господа аз самият скоро ще мога да дойда.

25 Реших да изпратя при вас Епафродит, мой брат в Христос и съратник, който работи заедно с мен. Вие ми го изпратихте, когато имах нужда от помощ. 26 Реших да го върна при вас, защото той жадува да ви види и се тревожи, че сте чули за болестта му. 27 Той наистина беше болен и близо до смъртта, но Бог се смили над него (и не само над него, а също и над мен), за да не ми причинява още една мъка. 28 Изпращам го при вас с голямо желание, за да бъдете пак щастливи, като го видите, и за да престана да се тревожа за вас. 29 Приемете го в Господа с много радост и почитайте хора като него, 30 защото той едва не умря за Христовото дело и рискува живота си, за да ми помогне. Това бе помощ, която запълни липсващото в служението, което трябваше да ми окажете.

Footnotes:

  1. Филипяни 2:11 + слава Едно от специалните качества на Бога. Често думата означава „светлина“ и се отнася до начина, по който Господ се явява на хората. Понякога смисълът е „величие“ или „власт“ и посочва онова с нищо несъпоставимо и неизмеримо по човешки божествено величие. Идеята за чест или почит също може да присъства, особено в изрази на хваление и поклонение.
  2. Филипяни 2:16 + Ден Денят, в който Христос ще дойде да съди хората и ще вземе със себе си онези, които му принадлежат.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes