A A A A A
Bible Book List

Трета Ездра 15 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Предсказание за бедствията, които ще настъпят

15 Господ казва: „Говори така, че Моят народ да чуе думите на пророчеството, които ще вложа в твоята уста, и поръчай да се напишат на папирус, защото са верни и истинни. Не се страхувай от зли помисли срещу тебе и нека не те смущава неверието на онези, които ще злословят против тебе, защото всеки неверник ще умре в неверието си.“

Господ казва: „Ето Аз ще изпратя злини върху света: меч, глад, смърт и гибел, затова, че безчестието на хората оскверни цялата земя и гибелните им дела станаха премного.“ Затова Господ казва: „Вече няма да мълча, когато нечестиво вършат беззакония, и няма да търпя престъпните им деяния. Невинната и праведна кръв Ме призовава, призовават непрестанно и душите на праведните. Ще им отмъстя – казва Господ – и ще си взема от тях всяка невинна кръв. 10 Ето водят Моя народ като стадо на клане, но няма вече да търпя той да живее в Египет, 11 а ще го изведа със силата на Своята десница, ще накажа Египет с бедствие, както преди, и ще погубя цялата му земя. 12 Египет и устоите му ще заплачат, поразени от бедствие и отмъщение, изпратени от Бога. 13 Ще заплачат земеделците, които обработват земята, защото няма да им достигат семената, които са поразени от главня, град и страшна звезда.

14 Горко на света и на онези, които живеят в него, 15 защото се приближиха мечът и тяхното изтребление; народ против народ ще се вдигне на война и мечовете са вече в ръцете им. 16 Непостоянство ще обземе хората и те, търсейки надмощие един над друг, ще пренебрегнат своя цар, а началниците – напредъка на делата в пределите на властта си. 17 Човек ще поиска да отиде в града и няма да може, 18 защото поради надменност там ще настанат размирици, домовете ще бъдат разрушени и хората ще се страхуват. 19 Никой няма да прояви милост към ближните си, когато с оръжие разрушава къщите им и когато разграбва имота им поради глада и многото бедствия.“

20 Господ казва: „Ето Аз свиквам всички царе по земята – от изток и от юг, от север и от Ливан, за да благоговеят пред Мене и да се обърнат към самите себе си, за да им въздам онова, което те са сторили на другите. 21 Както постъпваха те досега с Моите избраници, така ще постъпя и Аз: те ще получат своето възмездие – казва Господ. 22 Десницата Ми няма да пощади грешниците и мечът няма да престане да поразява онези, които проливат невинна кръв на земята.“ 23 И гневът Му лумна като огън и погълна земните устои и грешниците като запалена слама. 24 Господ казва: „Горко на грешниците и на онези, които не съблюдават Моите заповеди. 25 Няма да ги пощадя! Махнете се, синове на отстъпници, не осквернявайте Моята светиня!“ 26 Господ познава всички, които грешат против Него; затова ги предава на смърт и изтребване. 27 По света вече настъпиха злощастия и вие ще останете в тях, Бог няма да ви избави, защото съгрешихте против Него.

28 Ето страшно видение, което се явява от изток: 29 ще излязат рожбите на аравийските дракони върху много колесници и бързи като вятър ще се понесат по земята, за да вселят страх и ужас у всички, които чуят за тях. 30 Ще излязат кармонци като глигани от гора, ще връхлетят с необуздана ярост и сила, ще влязат в битка с тях и ще опустошат част от Асирийската земя. 31 Тогава драконите, верни на своя произход, ще надделеят и обладавайки голяма сила, ще се обърнат да ги преследват. 32 И онези, обзети от смут, ще замлъкнат пред силата им и ще обърнат нозете си в бягство. 33 Но скритият в засада ще ги издебне от страната на асирийците и ще погуби един от тях. Тогава сред войската им ще настъпят страх и ужас, и ропот против техните царе.

34 Ето – облаци от изток и от север до юг. Видът им е твърде страховит, изпълнен с бурен гняв. 35 Те ще се сблъскат помежду си, ще свалят много звезди на земята, ще падне и тяхната звезда. И от меча ще се лее кръв чак до корема 36 и човешки тор ще стигне до седлото на камилата. Голям страх и ужас ще настанат по земята. 37 Всички, които видят този бурен гняв, ще се разтреперят ужасени. 38 А след това огромни облаци ще се вдигат и от юг, и от север, често и от запад, 39 и силни ветрове ще се извият от изток и ще го разкрият, както и облака, който Аз издигнах в Своя гняв; а звездата, отредена да вселява страх при източния и западния вятър, ще помръкне. 40 И ще се вдигнат облаци – огромни и могъщи, изпълнени с гняв, и звезда, която да всели ужас по цялата земя и сред нейните обитатели, и ще изпратят на всяко място, високо и възвишено, страшната звезда, 41 огън и градушка, летящи мечове и обилни води, за да изпълнят всички полета и всички ручеи с пълноводието си. 42 Те ще залеят градовете и стените, планините и възвишенията, дърветата в горите, тревите по ливадите и житните растения. 43 Ще преминат, без да спрат, до Вавилон и ще го съсипят; 44 ще се съберат при него, ще го обкръжат и ще изпратят звездата и гнева върху него. И ще се вдигнат прах и дим чак до небето и всички наоколо ще го оплакват. 45 А които му останат подвластни, ще служат на онези, които вселиха страх.

46 И ти, Мала Азийо, съучастнице в надеждата на Вавилон и в неговата слава, 47 горко на тебе, клетата, задето се уподобяваше на него и украсяваше дъщерите си с блудство, за да се нравят и славят сред твоите любовници, които винаги са искали да блудстват с тебе. 48 Ти подражаваше на омразния във всичките му дела и начинания. 49 Затова Бог казва: „Ще изпратя върху тебе лоши неща: вдовство, недоимък, глад, меч и напасти, за да опустошат домовете ти с насилие и смърт. 50 И славата на твоето могъщество ще повехне като цвят, когато настане жегата, изпратена върху тебе. 51 Ти ще изнемощееш като просякиня, бита и изранена от жени, за да не могат да те приемат знатни хора и любовници.“ 52 Господ казва: „Щях ли Аз така да те мразя, 53 ако ти, вдигнала гибелна ръка, по всяко време не беше убивала Моите избраници, надсмивайки се в опиянение над смъртта им.

54 Украсявай лицето си; 55 наградата за твоето блудство е в пазвата ти и ти ще получиш разплата!“ 56 Господ казва: „Както постъпваше с Моите избрани, така Бог ще постъпи с тебе и ще те подложи на изпитания. 57 Децата ти ще загинат от глад, ти ще паднеш от меч, градовете ти ще бъдат опустошени и всички твои ще бъдат сразени в полето от меч. 58 А които са в планините, ги очаква гибел от глад: ще ядат месата си, защото няма да имат хляб, и ще пият кръв, защото няма да имат вода. 59 В злочестията си ти ще тръгнеш по моретата и там ще срещнеш беди. 60 По време на твоите странствания те ще връхлетят върху запустелия град, ще разорят част от земята ти и ще унищожат част от твоята слава. 61 Разорена, ти ще бъдеш за тях слама, а те за тебе – огън. 62 И ще изтребят тебе, градовете ти, земята ти, планините ти и ще изгорят с огън всичките ти гори и плодни дървета; 63 синовете ти ще отведат в плен, ще заграбят имотите ти и ще унищожат славата ти.“

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes