A A A A A
Bible Book List

Трета Ездра 1 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Изобличение на юдеите заради тяхната неблагодарност

Книга на пророк Ездра, син на Серая, син на Азария, син на Хелкия, син на Шалум, син на Садок, син на Ахитув, син на Ахия, син на Финеес, син на Илия, син на Амария, син на Асиел, син на Мерайот, син на Арна, син на Узия, син на Ворит, син на Авишуя, син на Финеес, син на Елеазар, син на Аарон, от Левиевото племе, който беше пленник в Мидийската земя през царуването на персийския цар Артаксеркс.

И Господ ми рече: „Иди и възвести на Моя народ нечестивите им дела, а на синовете им – беззаконията, които извършиха против Мене, за да възвестят на синовете на своите синове! Защото греховете на родителите им се умножиха у тях; като Ме забравиха, те принасяха жертви на чужди богове. Не ги ли изведох Аз от египетската земя, земята на робството? А те Ме разгневиха и пренебрегнаха съветите Ми.

Острижи косите на главата си и хвърли върху тях всички злини, защото те не слушаха Моя закон. Необуздан народ! Докога ще търпя тези, на които съм сторил толкова благодеяния! 10 Заради тях свалих много царе, поразих фараона с робите му и с цялата му войска, 11 изтребих всички езичници пред техните очи, разпръснах на изток народа на двете области Тир и Сидон, погубих всичките им врагове.

12 Ти им кажи и друго. Господ казва така: 13 ‘Именно Аз ви преведох през морето и по дъното му прокарах за вас улица, оградена като със стени, дадох ви за вожд Мойсей и за свещеник – Аарон’; 14 дадох ви светлина в огнен стълб и извърших много чудеса пред вас; а вие Ме забравихте“ – казва Господ.

15 Така казва Господ Вседържител: „Пъдпъдъците бяха знамение за вас. Аз ви дадох бойни станове за защита, но вие и там роптахте 16 и не се радвахте в Мое име за гибелта на вашите врагове, дори и сега още роптаете. 17 Къде са онези благодеяния, които сторих за вас? Нали в пустинята, изнемощели от глад и жажда, отправяхте вопли към Мене: 18 ‘Защо ни доведе в тази пустиня, за да ни погубиш ли? По-добре да слугуваме на египтяните, отколкото да измрем тук, в пустинята!’ 19 Аз се смилих над вашите стенания, дадох ви манна за храна и вие ядохте ангелски хляб. 20 Когато ви мъчеше жажда, не разсякох ли Аз камъка и потече вода до насита? С листата на дърветата ви пазех от зноя. 21 Поделих между вас плодородните земи. Прогоних от очите ви хананейците, ферезейците и филистимците. Какво още да сторя за вас?“ – казва Господ.

22 Така казва Господ Вседържител: „Когато бяхте в пустинята, при река Мера, и обзети от жажда, хулехте Моето име, 23 Аз не изпратих огън върху вас заради богохулствата, а сложих дърво във водата и направих водата сладка. 24 Какво да ти сторя, Якове? Не искахте да Ми се покорявате, потомци на Юда. Ще се преселя у други народи и ще им дам Своето име, за да пазят законите Ми. 25 Понеже вие Ме изоставихте, и Аз ще ви изоставя; няма да помилвам онези, които искат милост от Мене! 26 Няма да чуя, когато Ме призовавате, защото осквернихте ръцете си с кръв и краката ви бързат да извършат човекоубийство. 27 Сякаш вие изоставихте не Мене, а самите себе си“ – казва Господ.

28 Така казва Господ Вседържител: „Нали Аз ви молих, както баща моли синовете си, както майка – дъщерите си, и както кърмачка – децата си, 29 да бъдете Мой народ и Аз – ваш Бог, да бъдете Мои синове и Аз – ваш баща! 30 Аз ви събрах, както квачка събира пилците си под своите крила. Какво да ви сторя сега? Ще ви отхвърля от лицето Си! 31 Когато Ми донесете приношения, ще отвърна лицето Си от вас, защото Аз отхвърлих вашите празнични дни, новомесечията и обрязването. 32 Аз ви изпратих Своите слуги – пророците. Вие ги хванахте, умъртвихте ги и разкъсахте телата им. Аз ще изискам кръвта им“ – казва Господ.

33 Така казва Господ: „Домът ви е пуст. Ще ви разпръсна, както вятър – плява, 34 и синовете ви няма да имат потомство, защото презряха Моята заповед и вършеха онова, което е зло според Мене. 35 Ще предам домовете ви на хора, които ще дойдат и ще повярват, без да са Ме чули, ще извършат онова, което съм заповядал, без да съм им показвал знамения, 36 и без да са видели пророците, ще си спомнят за миналото. 37 Завещавам благодат на идващите хора, чиито деца с радост ще ликуват, без да са Ме видели с очи, но духом вярвайки в онова, което Аз съм казал.

38 И сега, брате, погледни каква слава, виж хората, идващи от изток, 39 на които ще дам за вождове Авраам, Исаак и Яков, Осия и Амос, Михей и Йоил, Авдий и Йона, 40 Наум и Авакум, Софония и Агей, Захария и Малахия, наречен още Господен ангел.“

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes