Add parallel Print Page Options

Павле, Божији слуга и апостол Исуса Христа ради вере Божијих изабраника и спознања истине које води побожности – вере и спознања заснованих на нади у вечни живот, који је Бог, који не лаже, обећао пре постанка света[a] и у право време обзнанио своју Реч проповедањем које ми је поверено заповешћу нашег Спаситеља, Бога,

Титу, правом сину по заједничкој вери:

милост и мир од Бога Оца и Христа Исуса, нашег Спаситеља.

Титов задатак на Криту

Оставио сам те на Криту ради тога да средиш оно што је остало недовршено и да по градовима поставиш старешине, као што сам ти наредио. Старешина треба да буде беспрекоран, једне жене муж, да има децу која верују, коју не оптужују за раскалашност или непокорност. Јер, надгледник[b], као управитељ Божијег дома, треба да буде беспрекоран – не саможив, не напрасит, не пијаница, не насилник, не склон непоштеном добитку, него гостољубив, љубитељ добра, разборит, праведан, свет, уздржљив, прионуо уз веродостојну Реч, која је у складу са учењем, да може исправним[c] учењем да бодри друге и уверава противнике.

10 Има, наиме, много непокорних, наклапала и заводника, пре свега међу онима из обрезања[d]. 11 Њима треба запушити уста, јер ради непоштеног добитка упропашћују целе домове учећи оно што не треба. 12 Један од њих, њихов пророк, сâм рече:

»Крићани су увек лажови,
    опаке звери, лењи прождрљивци.«

13 То је истинито сведочанство. Зато их строго прекоревај, да буду исправни[e] у вери, 14 да се више не заносе јудејским измишљотинама и прописима људи који су се окренули од истине.

15 Чистима је све чисто, а укаљанима и невернима ништа није чисто, него су им и ум и савест укаљани. 16 Тврде[f] да познају Бога, али то поричу својим делима. Одвратни су и непокорни и неподобни за било које добро дело.

Footnotes

  1. 1,2 пре постанка света Дословно: пре вечних времена.
  2. 1,7 надгледник Или: епископ.
  3. 1,9 исправним Дословно: здравим; исто и у 2,1.
  4. 1,10 међу … обрезања То јест: међу Јудејима.
  5. 1,13 исправни Дословно: здрави; исто и у 2,2.
  6. 1,16 Тврде Или: Исповедају.