Add parallel Print Page Options

Какву, дакле, предност имају Јевреји над незнабошцима? Или, има ли какве користи од обрезања? Велике, у сваком погледу! Најпре, Јеврејима су поверене Божије објаве[a]. А шта ако су неки били неверни? Хоће ли Бог због тога престати да буде веран? Никако! Пре ће бити да је Бог веран, а да је сваки човек лажљивац, као што у Светом писму пише:

„Тако ћеш се оправдати својим речима,
    и победити када те окриве.“

Ако наша неправедност показује Божију праведност, шта ћемо рећи на то? Да Бог можда није неправедан кад кажњава? Ово питам с људске стране. Никако! Како би онда Бог могао да суди свету? Међутим, ако моја неистина служи да покаже изобиље Божије истине ради његове славе, зашто да ми се суди као грешнику? Зашто да не кажемо: „Хајде да чинимо зло да би дошло добро?“ Уосталом, неки клеветници нам и приписују такве речи. Зато ће бити праведно осуђени.

Сви су грешни

Онда, имамо ли ми Јевреји икакву предност над осталима? Никако! Наиме, малопре смо рекли да су сви, и Јевреји и Грци, криви за грех. 10 Јер, овако пише у Светом писму:

„Праведнога нема ниједнога,
11     нема разумнога, нити оног који тражи Бога.
12 Од Бога се сви одвратише,
    покварени сви постадоше;
нема тога који чини добро,
    таквога ниједнога нема.
13 Гроб отворен грло је њихово,
    а језик им ласка превртљиво.
Отров им је змијски под уснама,
14     уста су им пуна клетве и горчине.
15     Крв пролити хитре су им ноге,
16 јад им је и пустош на путима,
17     стазу мира упознали нису,
18 за страх Божији очи им не знају.“

19 Знамо да се све што пише у Закону односи на оне који живе под Законом, да нико не би имао изговора и да би сав свет био крив пред Богом. 20 Наиме, нико се пред Богом не може оправдати вршењем онога што Закон захтева, јер Закон само доводи човека до сазнања да је грешан.

Како Бог оправдава људе

21 Али сада се открила Божија праведност без Закона, о којој сведоче и Закон и Пророци. 22 Божија праведност долази вером у Исуса Христа на све који верују, без икакве разлике. 23 Јер, сви су сагрешили и лишени су Божије славе, 24 али се оправдавају даром његове милости, откупљењем по Христу Исусу. 25 Њега је Бог одредио за откупљење његовом крвљу, које се прима вером. То је учинио да покаже своју праведност, јер је стрпљиво опраштао грехе учињене у прошлости; 26 то је учинио да покаже своју праведност у садашње време, то јест, да покаже да је са̂м праведан и да чини праведним онога који верује у Исуса. 27 Према томе, има ли разлога да се неко хвали собом? То је искључено. Каквим законом? Законом дела? Не, него законом вере. 28 Сматрамо, наиме, да се човек оправдава посредством вере, а не вршењем Закона. 29 Или је Бог само Јеврејима Бог? Зар није Бог и незнабошцима? Да, и незнабошцима такође. 30 Пошто је само један Бог, који ће вером оправдати обрезане, он ће посредством исте вере оправдати и необрезане. 31 Укидамо ли тако вером Закон? Никако! Напротив, ми подржавамо Закон.

Footnotes

  1. 3,2 Објаве у смислу пророштава записаних у Старом завету.