A A A A A
Bible Book List

Римляни 6 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Мъртви за греха, но живи в Христос

Какво да кажем? Че трябва да продължим да грешим, за да се умножи Божията благодат? Не, разбира се! Как можем ние, които умряхме за греха, да продължим да живеем в него? Или не знаете, че ние, които бяхме кръстени [a] в Христос Исус, бяхме кръстени в неговата смърт? И чрез кръщението в смъртта му бяхме погребани заедно с него, за да може както Христос бе възкресен от мъртвите чрез славата на Отца, така и ние също да живеем нов живот.

Защото ако сме били съединени с него в смърт като неговата, ще бъдем съединени с него и във възкресение като неговото. Знаем, че старата ни същност бе разпъната на кръста заедно с Христос, за да бъдат унищожени грешните ни тела и да не бъдем вече роби на греха, защото този, който е умрял, е освободен от властта на греха.

И след като умряхме с Христос, вярваме, че и ще живеем с него, защото Христос, който възкръсна от мъртвите, вече няма да умре и смъртта вече не господства над него. 10 Когато умря с тази смърт, Христос умря за греха веднъж и завинаги, а животът, който сега живее, е живот с Бога. 11 Така и вие смятайте себе си мъртви за греха, но живи за Бога чрез Христос Исус.

12 Грехът не трябва да господства над земното ви тяло, за да не се подчинявате на неговите грешни желания, 13 а също и не позволявайте никоя част от вашето тяло да бъде използвана като оръдие на греха в служба на злото. Служете на Бога като хора, възкръснали от мъртвите и живи сега. Нека телата ви бъдат оръдия на Бога в служба на доброто. 14 Грехът няма да господства над вас, защото живеете не под закона, а под Божията благодат.

Роби на праведността

15 Какво да правим тогава? Да грешим, защото живеем не под закона, а под Божията благодат? Не, разбира се! 16 Не знаете ли, че когато служите на някого и му се покорявате, сте негови роби – или роби на греха, което води до смърт, или роби, покоряващи се на Бога, което води до оправдание? 17 Вие бяхте роби на греха, но се подчинихте с цялото си сърце на учението, което ви бе дадено. Благодарим на Бога за това! 18 Бяхте освободени от греха и станахте роби, които вършат онова, което Бог изисква. 19 За да стане ясно, използвам пример от живота, защото ви е трудно да разберете. Както бяхте роби на нечистотата и злото и живеехте за злото, така сега трябва да станете роби, които вършат онова, което Бог изисква, и да се посветите на Бога.

20 Когато бяхте роби на греха, не бяхте задължени да вършите онова, което Бог изисква. 21 И какви плодове пожънахте тогава? Дела, от които сега се срамувате и които накрая водят до смърт. 22 Но сега, когато сте освободени от греха и сте роби на Бога, плодовете, които жънете, водят към посвещение на Бога и накрая – до вечен живот. 23 Заплатата за греха е смърт, а Божият подарък е вечен живот чрез Христос Исус, нашия Господ.

Footnotes:

  1. Римляни 6:3 + кръщавам Гръцка дума, която означава „потапям или погребвам някого или нещо във вода за кратко време“.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes