A A A A A
Bible Book List

Римляни 14 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Не осъждайте другите

14 Приемайте този, чиято вяра е слаба, и не спорете с него, независимо от това, че мислите по различен начин. Един вярва, че може да яде всичко, а друг, чиято вяра е слаба, яде само зеленчуци. Който яде всичко, не трябва да презира онзи, който не яде някои неща. И този, който не яде някои неща, не трябва да осъжда онзи, който яде всичко, защото Бог го е приел. Кой си ти, че да съдиш чуждия слуга? Неговият господар решава дали той стои или пада. И ще стои, защото Господ има властта да го направи да стои.

Така също един човек цени определени дни повече от други, а друг цени еднакво всички дни. Всеки трябва да постъпва в съответствие с убежденията си. Този, който счита някои дни за по-специални, го прави за Господа, и този, който яде всякаква храна, го прави за Господа, защото благодари на Бога. И този, който не яде всякаква храна, също го прави за Господа и благодари на Бога. Защото никой от нас не живее за себе си и никой не умира за себе си. Ако живеем – живеем за Господа, ако умираме – умираме за Господа и му принадлежим и в живота, и в смъртта си. Затова и Христос умря и се върна към живота, за да бъде Господ и на мъртвите, и на живите.

10 Така че ти – защо осъждаш своя брат? Или ти – защо го презираш? Всички ние ще бъдем изправени пред Бога да бъдем съдени от него. 11 Защото Писанието казва:

„Всички ще превият коляно
пред мен и ще признаят,
    че аз съм Бог.
И както е истина, че съм жив,
    така е истина и че това
    ще се случи – казва Господ.“ [a]

12 И така, всеки от нас ще отговаря пред Бога за своя собствен живот.

Не бъдете причина другите да съгрешават

13 Затова, нека престанем да се съдим един друг, а да решим да не поставяме пречки или неща, които карат нашите братя и сестри да падат. 14 Като човек в Господ Исус зная и съм убеден, че няма храна, която сама по себе си да е нечиста, освен за този, който я смята за нечиста; тогава за него тя наистина е нечиста.

15 Ако заради храната, която ядеш, нараниш брат си, ти не постъпваш така, както изисква любовта. Недей чрез храната, която ядеш, да погубваш този, за когото умря Христос. 16 Не действайте така, че това, което смятате за добро, да се злослови от другите. 17 Защото в Божието царство са важни не храната и питието, а праведността, мирът и радостта, които дава Святият Дух. 18 Който служи на Христос, като живее така, ще радва Бога и ще има одобрението на другите хора.

19 Ето защо нека се стремим към това, което носи мир, и това, което ни помага да се укрепваме взаимно. 20 Не позволявай храната ти да унищожи Божието дело. Всичко е чисто и можеш да го ядеш, но е грешно да ядеш нещо, което ще накара някой друг да извърши грях. 21 По-добре е да не ядеш месо, да не пиеш вино и да не вършиш нищо, което може да накара брат ти да извърши грях.

22 Нека убежденията ти бъдат тайна между теб и Бога. Благословен е онзи, който не се чувства виновен, когато постъпва така, както смята за добре. 23 Но този, който се съмнява дали нещо е правилно или грешно, ще бъде осъден от Бога, ако изяде храна, която смята, че трябва да избягва, защото той не вярва, че това, което върши, е правилно, а всичко, което не се прави от убеждение, е грях.

Footnotes:

  1. Римляни 14:11 Исая 45:23
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes