A A A A A
Bible Book List

Римляни 13 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

13 Всеки трябва да се подчинява на по-висшите власти, защото няма власт, която да не е дадена от Бога, и онези, които сега управляват, са определени от Бога. Така че, който не се подчинява на властта, се изправя срещу това, което Бог е наредил, и онези, които постъпват така, ще си навлекат наказание. Управниците вдъхват страх не у тези, които вършат добро, а у онези, които вършат зло. Ако искаш да не се боиш от властите, върши добро и ще получиш тяхната похвала, защото те са Божии служители, които работят за твое добро. Но ако вършиш зло, тогава се страхувай, защото те имат властта да накажат и се очаква да я използват, тъй като са Божии служители да наказват тези, които вършат зло. Ето защо трябва да се подчинявате – не само поради страх от Божието наказание, а и заради собствената си съвест.

Затова плащате и данъци – защото управниците служат на Бога и са се посветили на това. Давайте на всеки дължимото: данъци – на тези, на които дължите данъци, такси – на тези, на които дължите такси, уважение – на тези, на които дължите уважение, и почести – на тези, на които дължите почести.

Единственият закон е да се обичаме

Не допускайте никакъв дълг към никого, освен дълга да се обичате един друг, защото който обича другите, е изпълнил всяко изискване на закона. Защото заповедите „Не прелюбодействай!“, „Не убивай!“, „Не кради!“, „Не пожелавай това, което не ти принадлежи!“, [a] както и всички други заповеди се съдържат в думите: „Обичай ближния си както себе си!“ [b] 10 Любовта кара хората да не вършат зло на ближния си. Затова любовта води до изпълнението на закона.

11 Трябва да постъпвате така, защото знаете в какво време живеем. Знаете, че е дошъл часът да се събудите от сън, защото сега спасението ни е по-близо, отколкото тогава, когато повярвахме. 12 Нощта е към своя край, денят е вече близо. Нека отхвърлим делата, които принадлежат на мрака, и си сложим оръжията, които принадлежат на светлината. 13 Нека се държим благопристойно, както подобава на хора, които принадлежат на деня – не в разточителни пирове и пиянство, не в сексуални грехове и разгулен живот, не в раздори и завист. 14 Вместо това се облечете с Господ Исус Христос и не мислете как да задоволите грешната си човешка природа и как да изпълните злите си желания.

Footnotes:

  1. Римляни 13:9 Цитат от Изх. 20:13-15,17.
  2. Римляни 13:9 Цитат от Лев. 19:18.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes