A A A A A
Bible Book List

Първо Летописи 23 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Служебни чинове при левитите

23 Когато Давид остаря и годините му натежаха, въздигна за цар на Израил сина си Соломон. И събра всички израилски водачи, свещеници и левити. А левитите, по-възрастни от тридесет години, бяха преброени и общият им брой беше тридесет и осем хиляди души. От тях да служат в дома на Господа бяха назначени двадесет и четири хиляди, а шест хиляди да бъдат управители и съдии. За стража при портите бяха назначени четири хиляди и четири хиляди бяха определени да славят Господа с инструменти, направени от Давид за прослава на Господа. Давид ги раздели на смени според Левиевите синове – Гирсон, Каат и Мерари.

От Гирсоновите синове бяха Лаедан и Шимей. Синовете на Лаедан: първи Йехиил, Зетам и Йоил – общо трима. Синовете на Шимей: Шеломит, Хазиил и Харан – трима. Те бяха водачи на Лаедановите родове. 10 И още синове на Шимей: Йахат, Зиза, Йеуш и Берия. Тези четирима бяха Шимееви синове. 11 Яхат беше първи, Зиза – втори, а Йеуш и Берия нямаха много синове; затова бяха преброени заедно с бащиния си род.

12 Синовете на Каат: Амрам, Ицхар, Хеврон и Озиил – четирима. 13 Синовете на Амрам: Аарон и Мойсей. Аарон беше избран и посветен завинаги при Светая Светих. Той и синовете му трябваше да кадят пред Господа, да Му служат и да благославят Неговото име завинаги. 14 А Мойсей, Божий човек, и синовете му бяха причислени към Левиевото племе. 15 Синовете на Мойсей: Гирсон и Елиезер. 16 Синовете на Гирсон: Шевуил – първият. 17 Синовете на Елиезер: първи – Рехавия. Други синове Елиезер нямаше, а синовете на Рехавия бяха много. 18 Синовете на Ицхар: първи – Шеломит. 19 Синовете на Хеврон: първи – Йерия, втори – Амария, трети – Яхазиил, и четвърти – Йекамам. 20 Синовете на Озиил: първи – Миха и втори – Ишия.

21 Мерариеви синове: Махли и Муши. Синове Махлиеви: Елеазар и Кис. 22 Елеазар умря, без да има синове, а само дъщери; затова техните братовчеди, Кисовите синове, ги взеха за жени. 23 Синовете на Муши: Махли, Едер и Йеримот – трима.

Задължения на левитите

24 Това бяха Левиевите синове, подредени по родове, водачи, както бяха преброени поименно всички до един. Те всички бяха по-възрастни от двадесет години и извършваха службите в Господния дом. 25 Защото Давид каза: „Господ, Бог на Израил, дари спокойствие на Своя народ, за да живее вечно в Йерусалим. 26 И левитите вече няма да носят скинията и всичките вещи, които се употребат при служене в нея.“ 27 Вместо това според последните думи на Давид левитите, по-възрастни от двадесет години, бяха преброени и определени 28 да помагат на Аароновите потомци в службата при Господния дом, в дворовете, в стаите, в очистването на всички светини и в изпълняването на всякакви задължения при Божия дом. 29 Те трябваше да се грижат за хлябовете на предложението, за пшеничното брашно при хлебните приноси, за безквасните питки, за печеното и пърженото и за всички мерки и теглилки. 30 Всяка сутрин да славят и възхваляват Господа и същото да вършат и вечер. 31 Да извършват всички всеизгаряния, принасяни на Господа в съботните и празнични дни, както и в дните на новолунията. А броят на левитите, които служат на Господа, да бъде толкова, колкото е определен. 32 Те трябваше още да пазят скинията на откровението и светилището и да помагат на своите братя, Аароновите потомци, при службите в дома на Господа.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes