A A A A A
Bible Book List

Притчи 9 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Призивите на премъдростта и глупостта

Премъдростта си създаде дом, издяла седемте му стълба, закла жертва, размеси виното, приготви трапезата си. Тя изпрати слугините си да призовават по най-високите места на града: „Който е неразумен, нека се обърне насам!“ И на безумните тя каза: „Елате, яжте хляба ми и пийте виното, което съм размесила. Изоставете неразумността и ще живеете, и вървете по пътя на разума.“

Който поучава присмехулника, ще получи безславие, и който изобличава нечестивия – петно. Не изобличавай присмехулника, за да не те намрази. Изобличавай мъдрия, той ще те обикне. Дай съвет на мъдрия и той ще бъде още по-мъдър; научи праведния и той ще напредне в знанието.

10 Страхопочитанието пред Господа е начало на мъдростта, и познанието на Всесвятия е разум, 11 защото заради мене ще се умножат дните ти и ще ти се прибавят години на живот. 12 Ако си мъдър, ти си мъдър за себе си, и ако си присмехулник, ти сам ще понесеш последствията[a].

13 Безразсъдната жена е бъбрива, глупава и нищо не разбира. 14 Тя седи при вратата на къщата си, на стол по най-високите места в града, 15 за да вика на минувачите, които вървят по пътя си: 16 „Който е глупав, нека се отбие тука!“ На неразумния казва: 17 „Крадената вода е сладка и укритият хляб е приятен“. 18 Но той не знае, че там са мъртъвците и че поканените от нея са в дълбочините на преизподнята[b].

Footnotes:

  1. 9:12 В Септуагинта е добавено: „Изостави неразумността, за да можеш да царуваш вечно и търси разсъждението и истинското разбиране в знанието“.
  2. 9:18 В Септуагинта е добавено: „Но ти се отдръпни, недей се бави на мястото, не спирай погледа си върху нея, защото така би минал през чужда вода. Въздържай се от чуждата вода, не пий от чуждия извор, за да живееш много време и да ти се прибавят години на живот“.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes