A A A A A
Bible Book List

Притчи 6 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Четири предупреждения

Сине, ако си поръчителствал за своя ближен и си подал ръка за договореност на чужд човек, ти си се впримчил с думите на своята уста, хванат си с думите на устата си. Затова, сине, тъй като си паднал в ръцете на ближния си, избави се, като направиш това: иди, падни на колене и объркай ближния си. Не давай сън на очите си и дрямка на клепачите си. Спасявай се като сърна от ръката на ловеца и като птица от ръката на птицеловеца.

Иди при мравката, ленивецо, виж нейните постъпки и бъди мъдър. Тя няма началник, нито надзирател или управител, но приготвя храната си лете, събира по жътва, каквото ще яде[a]. Докога ще спиш, ленивецо? Кога ще станеш от сън? 10 Малко сън, малко дрямка, малко леност със сгънати ръце, 11 но сиромашията ще дойде върху тебе като пътник и немотията ти като въоръжен мъж[b].

12 Лукав човек, човек грешник е онзи, който ходи с измамна уста, 13 намигва с очите си, говори с краката си, дава знак с пръстите си, 14 сърцето му е коварно: измисля зло по всяко време, сее раздори. 15 Затова неговата гибел ще дойде внезапно, изведнаж ще бъде съсипан непоправимо.

16 Ето шест неща, които Господ мрази, дори седем, които са отвращение за Него: 17 горделиви очи, лъжлив език и ръце, които проливат невинна кръв, 18 сърце, което замисля зли кроежи, крака, които тичат бързо към зло, 19 лъжесвидетел, който изрича лъжи, и онзи, който сее раздор между братя.

Прелюбодейството не остава без последици

20 Сине, спазвай заповедите на баща си и не отхвърляй поуката от майка си. 21 Привържи ги завинаги към сърцето си, закачи ги на шията си. 22 Когато ходиш, те ще те ръководят; когато легнеш да спиш, ще те пазят; събудиш ли се, ще ти говорят: 23 защото заповедта е светилник и поуката – светлина, а поучителните назидания са пътят към живота, 24 за да те пазят от порочна жена, от ласкателния език на чужда. 25 Не пожелавай хубостта ѝ в сърцето си[c] и да не те плени с клепките си, 26 защото заради блудница човек изпада в нужда за парче хляб, а жената на друг улавя многоценната душа.

27 Може ли някой да постави огън в пазвата си, без да изгорят дрехите му? 28 Може ли някой да ходи по нажежени въглени, без да изгори краката си? 29 Това същото става и с онзи, който влиза при жената на ближния си: който се допре до нея, няма да остане без вина. 30 Не се прощава на крадеца, дори ако краде, за да се насити, когато е гладен. 31 Хванат ли го, той трябва да заплати седмократно, би могъл да даде целия имот на дома си. 32 Онзи, който прелюбодейства с жена, е безумен; който прави това, би погубил душата си. 33 Той ще намери бой и срам и безчестието му няма да се изглади, 34 защото ревнивостта разгаря яростта на мъжа и той няма да щади в деня на възмездието; 35 няма да приеме никакъв откуп и няма да се задоволи, дори ако увеличаваш даровете.

Footnotes:

  1. 6:8 В Септуагинта е добавено: „Или иди при пчелата и разбери, че е трудолюбива, колко похвална е работата, която върши. Царе и обикновени хора използват произведенията ѝ за здраве. Всички я желаят и ценят. Въпреки че е слаба телесно, постига почит по мъдрост“.
  2. 6:11 В Септуагинта е добавено: „Ако пък не си ленив, жътвата ти ще дойде като извор, а оскъдицата ще избяга далече от тебе“.
  3. 6:25 В Септуагинта е добавено: „за да не бъдеш впримчен чрез очите си“.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes