A A A A A
Bible Book List

Притчи 4 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Мъдростта е най-добрата и сигурна придобивка

Синове мои, вслушайте се в бащината поука и внимавайте да се научите на разум, защото ви дадох добро учение. Не изоставяйте моето наставление. Тъй като бях син на баща си, нежен и едничък на майка си, тогава той ме поучаваше и казваше: „Нека сърцето ти задържи думите ми. Спазвай заповедите ми и живей!“ Придобивай мъдрост, придобивай разум! Не забравяй това и не се отклонявай от думите ми! Не я изоставяй и тя ще те пази; обичай я и тя ще те закриля. Най-важното е мъдростта: придобивай мъдрост и постигай разум с цялото си имущество! Цени я високо и тя ще те въздигне. Тя ще те прослави, ако я прегърнеш, ще постави на главата ти венец на слава, ще ти даде великолепна корона.

10 Сине, слушай и приеми думите ми, тогава годините на живота ти ще се умножат. 11 Наставлявам те по пътя на мъдростта, водя те по прави пътеки. 12 Когато тръгнеш, ходът ти няма да бъде притеснен, а затичаш ли се, няма да се спънеш. 13 Придържай се здраво към поуката, не я изоставяй. Пази я, понеже тя е твоят живот. 14 Не стъпвай в пътеката на нечестивите и не ходи в пътя на лошите. 15 Отбегни го, не минавай по него, отстрани се от него и не го пресичай, 16 защото те не заспиват, докато не сторят зло, и сън не ги хваща, докато не спънат някого. 17 Защото те ядат хляб от беззаконие и пият вино от неправда.

18 Но пътеката на праведните е като бляскава светлина, която свети все по-силно към пладне. 19 А пътят на нечестивите е като тъмнина – те не знаят в какво ще се спънат.

Мъдростта води към живот

20 Сине, внимавай в думите ми и наведи ухото си към словата ми; 21 да не се отделят от твоите очи, пази ги вътре в сърцето си, 22 защото те са живот за онзи, който ги е намерил, и здраве за цялото тяло. 23 От всичко, което трябва да пазиш, най-много пази сърцето си, защото от него са изворите на живота. 24 Отхвърли от себе си развратеността на устата, отдалечи от себе си лъжливостта на устните. 25 Очите ти да гледат право и погледът ти да бъдат отправен право пред тебе. 26 Обмисли пътеката за краката си и всичките ти пътища да бъдат здраво насочени направо. 27 Не се отбивай нито надясно, нито наляво, отдалечи краката си от злото[a].

Footnotes:

  1. 4:27 В Септуагинта е добавено: „28 защото Бог наглежда десните пътища, а левите са развратени. 29 А Той ще прави твоите пътеки прави и ще води в мир твоите пътувания“.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes