A A A A A
Bible Book List

Притчи 30 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Поучения на Агур и на цар Лемуил

Мъдрите слова на Агур

30 Слова на Агур от Маса, син на Яке. Пророческо слово на този човек, възвестено за Итиил и Укал.

Наистина, аз съм по-невежа от всеки човек и нямам човешки разум. Не се научих и на мъдрост, така че да имам знание за светите мъдреци. Кой е възлязъл на небето и е слязъл от него? Кой е събрал вятъра в шепите си? Кой е свързал водите в дреха? Кой е утвърдил здраво всички граници на земята? Как е името му? И как е името на сина му? Знаеш ли? Всяко Божие слово е чиста истина. Той е щит за онези, които се уповават на Него. Не притуряй към Неговите слова, за да не те изобличи Той и да не се окажеш лъжец.

Две неща моля от Тебе; не ми отказвай, преди да умра: отдалечавай от мене измамата и лъжата, не ми давай беднотия и богатство. Храни ме с хляба, който ми се полага, та да не би да се преситя, да се отрека от Тебе и да кажа: „Кой е Господ?“; да не би да обеднея, да започна да крада и да оскверня името на своя Бог.

10 Не порицавай слуга пред господаря му, за да не прокълне самия тебе и ти да се окажеш виновен.

11 Горко на такъв род, който кълне баща си и не благославя майка си; 12 на такъв род, който само себе си смята за чист, а не е умит от нечистотията си, 13 на такъв род – о, колко високомерни са очите му и колко горд е погледът му; 14 на такъв род, чиито зъби са мечове и челюстите – ножове, за да изяжда нещастните по земята и бедните между хората.

15 Пиявицата има две дъщери, които викат: „Давай, давай!“ Има три неща, които са ненаситни, дори четири, които не казват: „Стига!“ Това са: 16 адът и безплодната утроба, земята, която не се насища на вода, и огънят, който не казва: „Стига!“

17 Око, което се присмива на баща и презира покорността към майка, ще бъде изкълвано от гарвани при потока и изядено от малки орлета!

18 Три неща са непостижими за мене, дори четири, които не разбирам: 19 пътят на орела по небето, пътят на змията по скалата, пътят на кораба посред морето и пътят на мъжа към девойката.

20 Такъв е пътят и на жена прелюбодейка: яде, обърсва устата си и казва: „Нищо лошо не съм направила.“

21 От три неща се тресе земята, дори от четири, които тя не може да понася: 22 от роба, когато стане цар; от глупеца, когато яде хляб до насита, 23 от отхвърлената жена, когато се омъжва, и от слугинята, когато измести господарката си.

24 Ето четири неща на земята, които са малки, но са извънредно мъдри: 25 мравките – слаб народ, но лете приготвят храната си; 26 планинските мишки – слаб народ, но строят къщите си на скала; 27 скакалците нямат цар, но излизат всички стройно; 28 гущера можеш да хванеш с ръце, но пък живее в царски палати.

29 Ето три неща, които вървят внушително, дори четири, които ходят величаво: 30 лъвът, най-силен между животните, който не отстъпва пред никого; 31 конят и козелът, както и царят, когато излиза пред своя народ.

32 Ако при възгордяване ти си постъпил като глупав човек или ако си намислил зло, постави ръка на устата си. 33 Защото, както когато се бие мляко, се добива масло, както когато при удар в носа потича кръв, така и когато се възбужда гняв, произлиза свада.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes