A A A A A
Bible Book List

Притчи 3 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Следвай мъдростта към Бога и човека

Сине, не забравяй поуката ми и сърцето ти да пази моите заповеди, защото те ще ти дадат дълги дни и ще ти прибавят години на живот и благополучие. Милостта и истината да не те изоставят. Завържи на шията си законите за тях, напиши ги върху сърцето си и ще намериш милост и благоволение пред Бога и хората.

Уповавай се на Господа от все сърце и не се облягай на своя разум. Във всичките си пътища познавай само Него и Той ще изправя пътеките ти. Не смятай себе си за мъдрец. Бой се от Господа и избягвай злото. Това ще бъде здраве за твоето тяло и освежаване на костите ти. Почитай Господа с принос от имота си и от първите плодове на придобитото от тебе. 10 И твоите житници ще се напълнят, и твоите линове ще преливат от ново вино.

11 Сине, не отхвърляй наказанието от Господа и да не ти дотяга, когато те изобличава. 12 Защото Господ наказва, когото обича, и проявява благоволение към него, както баща към син.

Високата ценност на мъдростта

13 Блажен е човекът, който придобива мъдрост, и човекът, който е спечелил разум, 14 защото да придобиеш мъдрост е по-добре, отколкото сребро, и нейното добиване е по-добро от злато. 15 Тя е по-скъпа от скъпоценни камъни[a] и нищо, което ти желаеш, не може да се сравни с нея. 16 Дълъг живот е в дясната ѝ ръка; богатство и слава са в лявата ѝ ръка[b]. 17 Нейните пътища са приятни пътища, а всичките ѝ пътеки са благополучни. 18 Тя е дървото на живота за онези, които се държат здраво за нея. И блажени са онези, които се придържат към нея.

19 Господ положи основите на земята с премъдрост, утвърди небесата с разум. 20 Чрез Неговото знание се разтварят бездните и от облаците прокапва роса.

21 Сине, не изпускай от очите си тези неща, пази мъдростта и разсъдливостта 22 и те ще бъдат живот за душата ти и украса за шията ти. 23 Тогава ще вървиш безопасно по пътя си и кракът ти няма да бъде хванат в примка. 24 Няма да се боиш, когато легнеш, и сънят ти ще бъде приятен, когато заспиш. 25 Няма да се уплашиш от внезапен страх или от бурята, която връхлита върху нечестивите, 26 защото Господ ще бъде твое упование и Той ще пази крака ти да не бъде хванат в примка.

Наставления за отношенията между хората

27 Не отказвай да сториш добро на онзи, който се нуждае, когато ръката ти има сила да го стори. 28 Не казвай на ближния си: „Иди си и ела пак! Утре ще ти дам“, когато го имаш[c]. 29 Не замисляй зло против ближния си, когато живее с доверие при тебе. 30 Не повдигай обвинение срещу човек без причина, когато не ти е сторил зло. 31 Не завиждай на насилник и не избирай нито един от пътищата му, 32 защото Господ се отвращава от развратените, а общува с праведните. 33 Проклятие от Господа тегне върху дома на нечестивия, а Той благославя дома на праведните. 34 Той презира надменните, а на смирените дарява милост. 35 Мъдрите ще наследят славата, а глупците – безчестието.

Footnotes:

  1. 3:15 В Септуагинта е добавено: „и зло не може да ѝ се противи; тя е добре позната на всички, до които се приближава“.
  2. 3:16 В Септуагинта е добавено: „Правда излиза от устата ѝ; носи закон и милост на езика си“.
  3. 3:28 В Септуагинта е добавено: „Защото не знаеш какво ще роди утрешният ден“.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes