A A A A A
Bible Book List

Притчи 24 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

24 Не завиждай на лошите хора, нито пожелавай да бъдеш с тях, защото сърцето им крои насилие и устата им говорят зло.

Значението на мъдростта

Къща се поддържа с мъдрост, а се укрепва с разум; и с умение нейните помещения се напълват с всякакви скъпи и ценни богатства.

Мъдрият човек е силен и разумният човек усилва мощта си. Затова ще водиш война благоприятно с обмисляне и ще имаш успех с много съветници.

Мъдростта е недостъпна за глупеца; той не отваря уста при портите.

Който замисля да извърши зло, наричат го интригант. Каквото намисли глупостта, е грях, и присмехулникът е мерзост за хората.

10 Покажеш ли се малодушен в усилно време, силата ти е недостатъчна.

11 Освобождавай влачените на смърт и се застъпвай за обречените на убиване. 12 Ако кажеш „Ето ние не сме знаели за това“ – тогава Този, Който подлага на изпитание сърцата, нима не знае? Онзи, Който бди над живота ти, знае това и ще въздаде на човека според делата му.

13 Сине мой, яж мед, защото е приятен, и медена пита, която е сладка за вкуса ти. 14 Знай, такава е и мъдростта за душата ти. Ако си я постигнал, има щастливо бъдеще и твоята надежда не е изгубена.

15 Не поглеждай с престъпни намерения към жилището на праведника, не разрушавай мястото на покоя му, 16 защото праведникът пада седем пъти и пак се изправя, а нечестивите ще паднат в погибел.

17 Недей се радва, когато врагът ти падне, и сърцето ти да не ликува, когато той се подхлъзне, 18 да не би Господ да види това и да не го одобри, и да отвърне от него гнева Си. 19 Не се смущавай от злодеи и не завиждай на нечестиви, 20 защото добър край не очаква злия – светилникът на нечестивите ще угасне.

21 Сине мой, имай страхопочитание от Господа, както и от царя – ти не се обявявай срещу тях. 22 Защото от тях двамата неочаквано идват допуснато нещастие и непредвидена погибел.

23 Още притчи идват от мъдреците: не е добре да се проявява лицеприятие в съд. 24 Който казва на виновния: „Ти си прав“, него хората ще проклинат и мразят. 25 А към тези, които изобличават такъв, ще се окаже благоволение и върху тях ще дойде благословение. 26 В уста целува онзи, който дава верен отговор.

27 Уреди работите си извън жилището си, свърши ги на нивата си и едва тогава изграждай къщата си.

28 Не ставай лъжесвидетел против ближния си – защо да мамиш с устата си? 29 Не казвай: „Както той постъпи с мене, така и аз ще постъпя с него; ще въздам на човека според делата му.“

30 Минавах край нивата на ленивец и покрай лозето на нехаен човек. 31 Ето всичко бе обрасло с тръни, коприва бе покрила всичко наоколо и каменната му ограда беше съборена. 32 Тогава, като погледнах, размислих в сърцето си, погледах и усвоих поука: 33 още малко сладък сън, още малко сладка дрямка, още малко ще полежиш със скръстени ръце 34 и сиромашията ще дойде при тебе като грабител и немотията – като натрапчив бедняк.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes