A A A A A
Bible Book List

Притчи 23 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Срещу лакомията на чревоугодника

23 Когато седнеш да ядеш с властник, гледай добре какво е сложено пред тебе и обуздай гърлото си, ако си лаком. Да не се прелъстиш от вкусните му гозби – те са измамна храна.

Не се старай да придобиеш богатство; не насочвай мислите си към това. Отправиш ли взор към него, ето – няма го вече: то си е направило криле и полита към небето като орел.

Не яж на трапеза у недоброжелател и не се съблазнявай от вкусните му гозби. Защото подобно на човек, който пресмята всичко, така се държи и той. „Яж и пий“ – казва ти той, но сърцето му не е с тебе. Ще избълваш залъка, който си изял, и напразно си изхабил приветливите си думи.

Не говори пред ушите на глупец, защото той ще презре разумните ти думи.

10 Не премествай отдавна прокараната граница, нито влизай в нивите на вдовиците, 11 защото техният Закрилник е силен; Той ще води делото им против тебе.

12 Насочи сърцето си към учение и ушите си – към думи, изпълнени със знание.

13 Не оставяй детето без наказание; ако го накажеш с пръчка, то няма да умре. 14 Като го накажеш с пръчка, ти ще спасиш душата му от гибел.

Мъдри съвети към сина

15 Сине мой, ако твоето сърце бъде мъдро, също и моето сърце ще се радва; 16 и моята вътрешност ще ликува, когато твоята уста говори справедливо.

17 Нека сърцето ти не завижда на грешниците, но да се стреми по всяко време към страхопочитание пред Господа, 18 защото предстои щастливо бъдеще и твоята надежда не е изгубена.

19 Слушай, сине мой, и бъди мъдър, и насочвай сърцето си по правия път. 20 Не бъди между онези, които се опиват с вино, между онези, които се отдават на плътски удоволствия, 21 защото пияницата и похотливецът ще обеднеят и сънливият ще бъде облечен в дрипи.

22 Слушай баща си, от когото си роден; не презирай майка си, когато тя остарее. 23 Купувай истина, но не продавай мъдрост, поука и разум. 24 Бащата на праведен човек ликува и който е родил мъдър син, му се радва. 25 Нека се веселят баща ти и твоята майка, която те е родила.

26 Сине мой, предай сърцето си на мене и нека моите пътища допаднат на очите ти, 27 защото блудницата е дълбока пропаст и прелюбодейката – тесен ров. 28 Тя дебне в засада като разбойник и умножава престъпниците между хората.

29 У кого има горестни възклицания? У кого – плач? У кого – побоища без причина? У кого – мътни очи? 30 У онези, които засядат около вино, които търсят да опитат питие, смесено с аромати. 31 Не гледай как се червенее виното, как показва блясъка си в чашата, как се лее гладко. 32 Накрая то ще ухапе като змия и ще жилне като отровна пепелянка. 33 Пред очите ти ще се привиждат чудновати неща и сърцето ти ще заговори развратно, 34 и ти ще бъдеш като заспал сред море и като задрямал навръх мачта. 35 [a] „Удряха ме, не ме заболя; блъскаха ме, не усетих. Когато се пробудя, пак ще търся същото.“

Footnotes:

  1. 23:35 В Септуагинта 23:25 започва с думите: „И ще кажеш“.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes