A A A A A
Bible Book List

Послание на Йеремия Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Предупреждение относно преклонението пред езическите богове във Вавилон

Препис от посланието, което Йеремия изпрати до онези, които щяха да бъдат отведени като пленници във Вавилон от вавилонския цар, за да им извести каквото му бе заповядано от Бога.

Заради греховете, които извършихте пред Бога, ще бъдете отведени като пленници във Вавилон от Навуходоносор, вавилонския цар. Щом влезете във Вавилон, вие ще останете там много години – седем поколения, „ала след това – казва Господ – Аз ще ви изведа оттам с мир“.

Там, във Вавилон, ще видите богове от сребро, злато и дърво, носени на рамена, които внушават страх у езичниците. Пазете се да не заприличате и вие на тези другоплеменници, нека страхът пред техните богове не обхване и вас! Когато видите шествие да им се покланя пред тях и след тях, кажете си на ум: „На Тебе трябва да се покланяме, Владико!“ „Защото Моят Ангел е с вас – казва Господ – и той се грижи за вашите души.“

Езикът на боговете им е издялан от ваятел, самите те са обковани със злато и сребро, но са мними богове и не могат да говорят. И както се накичва момиче, така и те вземат венци от злато и ги поставят върху главите на своите богове. Случва се и това, жреците да крадат от боговете си злато и сребро и да го присвояват, 10 като отделят от него и за храмовите блудници. Върху тези златни, сребърни и дървени богове поставят дрехи, сякаш са хора, ала те не могат да се опазят от ръждата и молците. 11 Макар и облечени в пурпурни дрехи, 12 изтриват в храма многото прах от лицата им. 13 Има един и със скиптър, като човек – съдия на страната, но той не може да осъди провинилия се пред него. 14 В десницата си държат меч или секира, но самите себе си не могат да защитят от войска и разбойници. По това се познава, че те не са богове, така че не се бойте от тях!

15 Както строшеният съд става безполезен за човека, 16 така и очите на техните богове, поставени в храмовете, се пълнят с прах от краката на влизащите. 17 И както онзи, който е оскърбил царя, е добре пазен, преди да бъде отведен на смърт, така и жреците пазят своите храмове с врати, брави и резета, за да не ги ограбят разбойници. 18 Жреците палят повече свещници за тези богове, отколкото за самите себе си, но не могат да видят дори един от тях. 19 Те са като гредите в храма; казват, че дървесни червеи разяждат и тях отвътре, и техните дрехи, но те не усещат. 20 Лицата им са почернели от каденето в храма, 21 по телата и главите им кацат прилепи, лястовици и какви ли не птици, дори и котки ги лазят. 22 По това ще разберете, че те не са богове, така че не се бойте от тях!

23 Ако някой не почисти потъмнелия обков от злато, с който са украсени, те няма да блестят; дори и като са ги изливали, те пак не са усещали. 24 За висока цена са купени, но дух у тях няма. 25 Понеже са без крака, носят ги на рамена и с това показват своята нищожност пред хората. Срам изпитват и онези, които им служат, 26 защото сами не могат да станат, ако паднат на земята, сами не могат да се движат изправени, ако някой ги наведе, не могат пък да се изправят, пред тях поставят дарове като пред мъртви. 27 Жреците злоупотребяват с жертвите, които им принасят, една част продават, друга част жените им осоляват, без да заделят ни за сиромах, ни за болен. До тези жертви се докосват нечисти жени и родилки. 28 И така, като узнахте от това, че те не са богове, не се бойте от тях!

29 Та как да ги наречем богове, след като и жени принасят жертви на тези сребърни, златни и дървени идоли? 30 В храмовете жреците им седят с раздрани дрехи, с обръснати глави и бради, а главите им са непокрити! 31 Те вият с писъци пред боговете си, както на помен за умрели, 32 а не се свенят да вземат някоя от дрехите им, за да облекат с тях жените и децата си. 33 Ако някой им стори добро или зло, те не могат да му отвърнат, нито пък могат да въздигнат цар, нито да го свалят. 34 Не могат също нито богатство, нито дребна монета да дарят на някого. Ако някой им обещае оброк, но не го спази, не го изискват. 35 От смърт човек не са избавили, нито слаб са отървали от силен, 36 сляп човек не могат да накарат да прогледне, нито могат да помогнат на човек в нужда, 37 няма да покажат състрадание към вдовица и няма да направят добро на сирак. 38 Тези дървени, посребрени и позлатени идоли са като скални отломки в планината, а който им служи, ще бъде посрамен. 39 Та как може да се помисли или да се каже, че те са богове!

40 При това и самите халдейци се отнасят непочтително към тях. Когато видят ням, който не може да говори, водят го при Ваал и молят да му даде говор, като че ли Ваал изобщо може да разбира. 41 И макар да са забелязали това, те не могат да изоставят идолите си – толкова са неразумни. 42 Жените пък, с препаски от тръстика, седят по улиците и кадят маслинени трици. 43 И когато някоя от тях, привлечена от минаващ мъж, преспи с него, сетне се присмива на съседката си, че не са я предпочели и препаската ѝ не е развързана. 44 Всичко у тези идоли е лъжа и измама. Така че как може да се мисли и да се говори, че те са богове!

45 Направени от ваятели и златари, те не са нищо друго освен това, което творците са искали да сътворят. 46 Щом самите им създатели са смъртни хора, как творенията им могат да бъдат богове? 47 С делата си те са завещали заблуда и позор на своите потомци. 48 Когато пък ги сполетят война и бедствия, жреците се съветват помежду си къде да се скрият със своите идоли. 49 А щом сами не могат да се спасят нито от войни, нито от бедствия, как хората да не разберат, че те не са богове! 50 Понеже са дървени, обковани със злато и сребро, ще стане ясно, че са измама и лъжа и всички народи и царе ще открият, че те са дело на човешки ръце и в тях няма никакво божествено действие. 51 Тогава кой не би разбрал, че те не са богове! 52 Те не въздигат цар на страната, нито изпращат на хората дъжд; 53 съдебен спор не решават, онеправдания не защитават, безсилни са като подплашени врани в небето.

54 Ако пък огън обхване храма на тези дървени, позлатени или посребрени богове, жреците им ще избягат и ще се спасят, а те самите ще изгорят като покривни греди. 55 Нито на цар, нито на врагове могат да противостоят; 56 как тогава да се приеме и да се мисли, че те са богове?

57 Тези дървени, обковани със сребро и злато богове не могат да се опазят и от крадци и грабители, които, като влизат със сила в храма, свалят златото, среброто и дрехите им, отмъкват плячката, а те с нищо не могат да си помогнат. 58 Затова по-добре цар, храбър в битка, или ценна вещ вкъщи, която върши работа, отколкото мними богове; по-добре врата, за да пази дома, или колона от дърво в царски дворец, отколкото мними богове!

59 Слънцето, луната и звездите са сътворени, за да светят ярко, и те ни изпращат доброволно светлината си. 60 Когато светкавица освети небето, навред се вижда ясно. Вятърът вее по всички посоки 61 и облаците, когато Бог им нареди, преминават над цялата земя, за да изпълнят Неговата заповед. 62 Но тези богове не приличат на тях нито по вид, нито по сила. 63 Как тогава може да се мисли или да се каже, че те са богове, щом нямат сила нито да накажат справедливо, нито да сторят добро на хората? 64 А щом знаете, че те не са богове, не се бойте от тях!

65 Царе те не могат нито да проклинат, нито да благославят; 66 знамения пред народите няма да покажат на небето; няма да озаряват всичко като слънцето, нито ще греят с мека лунна светлина. 67 Дори и зверовете ги превъзхождат, защото като избягат в леговищата си, те могат да се спасят. 68 И така, нищо не може да ни убеди, че те са богове. Затова не се бойте от тях!

69 Техните дървени, обковани със злато и сребро богове могат да опазят толкова, колкото плашило в градина. 70 Тези богове от дърво, позлатени и посребрени, са като храст тръни в градина, върху които кацат всякакви птици, те са мъртви като труп, захвърлен в тъмнината. 71 От пурпура и багреницата, прогнили върху тях, вие може да разберете, че те не са богове, накрая, проядени от червеи, и те самите ще станат за посмешище в страната. 72 И така, по-добре човек да е праведен и да няма идоли, защото той никога няма да бъде опозорен.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes