A A A A A
Bible Book List

Откровение 9 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Петият ангел наду тръбата си и видях една звезда да пада от небето на земята – на нея бе даден ключът от ямата, водеща към бездната. [a] Тя отключи ямата, водеща към бездната и оттам излезе дим като от огромна пещ. Слънцето и въздухът потъмняха от този дим. Тогава от дима наизлязоха скакалци върху земята, на които беше дадена сила като тази на земните скорпиони. Казаха им да не причиняват вреда нито на тревата по земята, нито на някое от растенията, нито на някое от дърветата, а само на хората, които нямат Божия печат на челата си. На тях им бе дадена сила не да убиват хората, а само да ги мъчат пет месеца и те да страдат така, както страда човек, ужилен от скорпион. През онези дни хората ще търсят смъртта, но няма да я намерят; ще копнеят да умрат, но смъртта ще им се изплъзва.

Скакалците приличаха на готови за битка коне. На главите си носеха нещо подобно на златни венци, а лицата им бяха като на хора. Косите им бяха като женски коси, а зъбите им – като на лъвове. Гърдите им бяха като железни брони, а шумът от крилете им – като грохот от многобройни, препускащи в бой коне и колесници. 10 Скакалците имаха опашки с жило като на скорпиони. В тези опашки беше силата им да нараняват хората пет месеца. 11 Скакалците имаха цар, който беше ангелът на бездната. Неговото име на еврейски е Авадон, [b] а на гръцки – Аполион. [c]

12 Първото горко премина, но ето, след него идват още две.

13 Шестият ангел наду тръбата си и чух глас, идващ откъм четирите рога на златния олтар пред Бога. 14 Гласът каза на шестия ангел с тръбата: „Освободи четирите ангела, които са вързани край голямата река Ефрат.“ 15 И тогава бяха освободени четирите ангела, които бяха подготвяни точно за този час, ден, месец и година. Те бяха освободени, за да убият една трета от човечеството. 16 Чух колко конника има в тяхната войска. Броят им бе двеста милиона.

17 Във видението ми конете и техните ездачи ми изглеждаха така: бяха облечени в брони червени като огън, сини като хиацинт и жълти като сяра. Главите на конете бяха като лъвски, а от устите им излизаше огън, дим и сяра. 18 Една трета от хората на земята бяха избити от тези три напасти – огъня, дима и сярата, които излизаха от устите им. 19 Силата на конете беше в устите и в опашките им. Опашките им приличаха на змии и имаха глави, с които хапеха и нараняваха хората.

20 Останалите хора по земята, които не бяха убити от тези напасти, въпреки всичко не се покаяха [d] и не се отвърнаха от стореното от ръцете им. Те продължиха да се покланят на демони и идоли, направени от злато, сребро, бронз, камък и дърво, които не могат нито да виждат, нито да чуват, нито да вървят. 21 Те не се покаяха и не се отвърнаха нито от убийствата си, нито от магиите си, нито от сексуалните си грехове, нито от кражбите си.

Footnotes:

  1. Откровение 9:1 бездна Вж. Откр. 20:1-3.
  2. Откровение 9:11 Авадон В Стария Завет така се нарича мястото на смъртта. Вж. Йов 26:6 и Пс. 88:11.
  3. Откровение 9:11 Аполион Име, което означава „унищожител“.
  4. Откровение 9:20 + покаяние Гръцка дума, която изразява радикална промяна на човешкия мироглед. Това включва критично осмисляне на миналото и решителна смяна на посоката за в бъдеще.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes