Add parallel Print Page Options

7) Отворање на седмиот печат

Молк на небото

Кога Јагнето го отвори седмиот печат, на небото настапи полчасовен молк.

Сцена на небото: жртвеник, кадилница и молитви

Потоа забележав дека на седумте ангели што стоеја пред Бог им беа разделени седум труби.

Во тој момент еден друг ангел, кој носеше златна кадилница, дојде и застана врз жртвеникот. Нему му беше дадено големо количество темјан да го принесе заедно со молитвите на Божјите луѓе[a], на златниот жртвеник, пред престолот. Тогаш од раката на ангелот се подигна дим од темјанот и од молитвите на Божјите луѓе и втаса до Бог.

Потоа ангелот ја зеде кадилницата, ја наполни со жар од жртвеникот и го истури врз Земјата. Од тоа зататнеа грмотевици, болснаа молскавици, а Земјата почна да се тресе.

СЕДУМТЕ ТРУБИ

1) Врнежи од град и оган

Седумте ангели кои ги имаа седумте труби се подготвија да затрубат.

Првиот ангел затруби и врз Земјата се истурија град и оган, измешани со крв! Од нив се запали една третина од Земјата и изгоре една третина од дрвјата и сето зеленило.

2) Пламната гора фрлена во морето

Вториот ангел затруби и нешто како пламната гора беше фрлено во морето. Од тоа, една третина од морето се претвори во крв, една третина од живиот свет во морето изгина и една третина од бродовите потонаа.

3) Отровна ѕвезда паѓа во слатките води

10 Третиот ангел затруби и од небото падна една голема ѕвезда. Таа гореше како факел и падна врз една третина од реките и изворите. Ѕвездата беше наречена Пелин 11 и од неа стана горчлива една третина од водата за пиење. Голем број луѓе изумреа од горчливата вода.

4) Замрачувања и офкања

12 Четвртиот ангел затруби и една третина од Сонцето, една третина од Месечината и една третина од ѕвездите беа погодени и сите тие загубија по една третина од својата светлина. Така и една третина од денот и една третина од ноќта останаа без светлина.

13 Во моето видение тогаш забележав еден орел како лета високо сред небото. Орелот громогласно извикуваше: „Тешко, тешко, тешко на жителите на Земјата од трубењето на следните тројца ангели!“

Footnotes

  1. Откровение 8:3 Буквално: на светиите.