A A A A A
Bible Book List

Откровение 5 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Тогава в дясната ръка на Този, който седеше на престола, видях свитък, изписан от двете страни и запечатан със седем печата. И видях един могъщ ангел, който силно извика: „Кой е достоен да разчупи печатите и да разгърне свитъка?“ Но никой в небето, нито на земята или под земята не можеше да разгърне свитъка, нито да надникне в него. И аз горчиво заплаках, защото не се намери никой, достоен да разгърне този свитък или да погледне в него. Тогава един от старейшините ми каза: „Не плачи! Виж! Лъвът от племето на Юда, потомъкът на Давид, победи и може да разгърне свитъка и да счупи седемте му печата.“

Тогава видях едно Агне да стои точно по средата пред престола. То бе заобиколено от четирите живи същества и старейшините и приличаше на заклано. Агнето имаше седем рога и седем очи, които са седемте Божии духа, пращани по цялата земя. То се приближи и взе свитъка от дясната ръка на Седналия на престола. И когато взе свитъка, четирите живи същества и двадесет и четиримата старейшини паднаха пред Агнето. Всеки от тях държеше арфа и златни купи, пълни с тамян, които са молитвите на Божиите хора. Те пееха нова песен:

„Ти си достоен да вземеш свитъка
    и разчупиш печатите му,
защото бе пожертван и с кръвта си купи за Бога
    хора от всяко племе и език, раса и народ.
10 Направи ги царство и свещеници за нашия Бог
    и те ще царуват на земята.“

11 След това погледнах и чух гласовете на много ангели, които бяха заобиколили престола, живите същества и старейшините. Техният брой бе хиляди пъти по хиляда и десетки хиляди пъти по десет хиляди 12 и те казваха със силен глас:

„Агнето, принесено в жертва, е достойно
    да получи власт, богатство, мъдрост,
сила, чест, слава и благословение!“

13 Тогава чух как всяко създание в небето и на земята, под земята и в морето – да, всяко същество в цялата вселена – казва:

„На Седналия на престола, и на Агнето
    да бъде благословение, чест, слава и власт за вечни векове!“

14 „Амин [a]!“ – отговаряха четирите живи същества, а старейшините падаха и се покланяха.

Footnotes:

  1. Откровение 5:14 + Амин Израз на съгласие. Еврейска дума, с която решително се потвърждава истинността на нещо и означава „Така да бъде!“ или „Наистина!“. Тук е използвана като име на Исус.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes