A A A A A
Bible Book List

Откровение 21 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Новият Ерусалим

21 И тогава видях ново небе и нова земя. [a] Първото небе и първата земя бяха изчезнали и морето вече го нямаше. И видях святия град, новия Ерусалим. Той идваше от Бога и се спускаше от небето, приготвен като невеста, красиво пременена за своя съпруг. И чух силен глас от престола, който каза: „Сега Божието обиталище [b] е с хората и той ще живее с тях. Те ще бъдат неговият народ, а сам Бог ще бъде с тях и ще бъде техният Бог. Той ще изтрие всяка сълза от очите им и смърт вече няма да има, нито ридание, плач или болка, защото старото изчезна.“

Тогава Седналият на престола каза: „Виж! Правя всичко ново.“ И ми каза: „Запиши това, защото тези думи са истинни и може да им се вярва.“

После каза: „Свърши се! Аз съм Алфата и Омегата, [c] Началото и Краят. На всеки, който е жаден, ще дам да пие даром от извора с животворна вода. Който победи, ще наследи всичко това. Аз ще бъда негов Бог, а той ще бъде мой син. Но страхливите и невярващите, онези, които вършат гнусни неща, убийците, онези, които вършат сексуални грехове, магьосниците, идолопоклонниците и всички лъжци ще намерят дела си в огненото езеро с горяща сяра. Това е втората смърт.“

Тогава дойде един от седемте ангела, които държаха седемте купи, пълни със седемте последни напасти, и ми каза: „Ела! Ще ти покажа невестата, съпругата на Агнето“. 10 И докато бях завладян от Духа, ангелът ме заведе на голяма, висока планина, където ми показа святия град, Ерусалим, който идваше от Бога и се спускаше от небето.

11 Градът сияеше с Божията слава. [d] Блясъкът му бе като на прескъпоценен камък, подобен на кристално чист яспис. 12 Имаше голяма, висока стена, с дванадесет порти и дванадесет ангела – по един при всяка. На портите бяха написани имената на дванадесетте израелски племена. 13 На изток имаше три порти, на север – три, на юг – три и на запад – три. 14 Стената на града бе издигната върху дванадесет основи и на тях бяха написани дванадесет имена – тези на дванадесетте апостола на Агнето.

15 Ангелът, който ми говореше, имаше златна пръчка за мерене, за да измери града, портите му и стената му. 16 Градът беше построен като квадрат с еднаква дължина и ширина. Ангелът го измери с пръчката – беше дванадесет хиляди стадия. [e] Дължината, ширината и височината му бяха равни. 17 След това ангелът измери стената му. Тя беше висока сто четиридесет и четири лакти [f] – човешката мярка, която ангелът използваше. 18 Стената беше направена от яспис, а градът – от чисто злато като прозрачно стъкло. 19 Основите на стената на града бяха украсени с всякакви скъпоценни камъни: първата – с яспис, втората – със сапфир, третата – с халцедон, четвъртата – с изумруд, 20 петата – със сардоникс, шестата – със сард, седмата – с хризолит, осмата – с берил, деветата – с топаз, десетата – с хризопрас, единадесетата – с тюркоаз, а дванадесетата – с аметист. 21 Дванадесетте порти бяха дванадесет перли, като всяка порта бе изваяна от една перла. Улицата на града беше от чисто злато, прозрачно като кристал.

22 Там не видях храм, защото Господ, Всемогъщият Бог, и Агнето бяха неговият храм. 23 На града не му е нужно нито слънце, нито луна, които да му дават светлина. Божията слава го осветява, а Агнето е светилото му. 24 Народите ще ходят под светлината на града, а земните царе ще донасят в него своята слава. 25 Портите му няма да се затварят през деня, а нощ там няма да има. 26 Величието и честта на народите ще бъдат донасяни в града. 27 В него няма да влезе нищо нечисто и никой, чиито пътища са гнусни или лъжливи. Ще влязат само онези, чиито имена са записани в книгата на живота, която Агнето има.

Footnotes:

  1. Откровение 21:1 ново небе и нова земя Вж. Ис. 65:17; 66:22; 2 Петър 3:13.
  2. Откровение 21:3 Божието обиталище Букв.: „скинията“, светилището, където Бог живее със своя народ.
  3. Откровение 21:6 Алфа и Омега Първата и последната буква от гръцката азбука.
  4. Откровение 21:11 + слава Едно от специалните качества на Бога. Често думата означава „светлина“ и се отнася до начина, по който Господ се явява на хората. Понякога смисълът е „величие“ или „власт“ и посочва онова с нищо несъпоставимо и неизмеримо по човешки божествено величие. Идеята за чест или почит също може да присъства, особено в изрази на хваление и поклонение.
  5. Откровение 21:16 дванадесет хиляди стадия Около 2 200 км.
  6. Откровение 21:17 сто четиридесет и четири лакти Около 72 м.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes