A A A A A
Bible Book List

Откровение 21 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Новото небе и новата земя

21 И видях ново небе и нова земя – предишното небе и предишната земя бяха отминали и морето вече го нямаше. Тогава аз[a] видях светия град Йерусалим, нов, да слиза от небето, от Бога, приготвен като невеста, пременена за своя мъж. И чух силен глас от небето да казва: „Ето скинията на Бога е сред хората. Той ще живее с тях, те ще бъдат Негов народ, а Сам Бог ще бъде с тях – техен Бог. И ще изтрие Бог всяка сълза от очите им, и смърт няма да има вече, ни скръб, ни плач, нито болка ще има вече, защото предишното отмина.“

И Седящият на престола рече: „Ето правя всичко ново.“ И ми каза: „Запиши, защото тези думи са истинни и верни.“ След това ми рече: „Те се изпълниха! Аз съм Алфа и Омега, началото и краят. Аз ще дам на жадния даром вода от извора на живот. Който победи, ще наследи всичко, и ще му бъда Бог, а той ще Ми бъде син. А страхливите и неверните, покварените и убийците, блудниците и магьосниците, идолослужителите и всички лъжци – тяхната участ ще бъде в езерото, горящо с огън и жупел. Това е втората смърт.“

Новият Йерусалим

Тогава дойде при мене един от седемте ангела, които държаха седемте чаши, пълни със седемте последни наказания. Той ми каза: „Ела, ще ти покажа жената – невестата на Агнеца.“ 10 И Духът ме грабна и ангелът ме отнесе на голяма и висока планина; и ми показа големия[b] град, светия Йерусалим, който слизаше от небето – от Бога, 11 и беше изпълнен с Божията слава. Неговото светило приличаше на изключително скъпоценен камък – на кристално чист яспис. 12 Той имаше голяма и висока стена с дванадесет порти, а над тях – дванадесет ангела. На портите бяха написани имена, които са имената на дванадесетте Израилеви колена. 13 На изток – три порти, на север – три порти, на юг – три порти, на запад – три порти. 14 Стената на града имаше дванадесет основни камъка и върху тях – имената на дванадесетте апостоли на Агнеца.

15 А този, който говореше с мене, имаше за мярка златна тръстика за измерване, за да измери града, портите и стената му. 16 Градът беше четвъртит, а дължината му е колкото и ширината. Той измери града с тръстиката и се оказаха дванадесет хиляди стадия; дължината, ширината и височината му бяха равни. 17 После измери стената му. Тя се оказа сто четиридесет и четири лакътя – човешка мярка, която и ангелът използваше. 18 Стената му беше съградена от яспис, а градът беше от чисто злато, блестящо като стъкло. 19 Основните камъни на градската стена бяха украсени с всякакви скъпоценни камъни: първият основен камък – с яспис, вторият – със сапфир, третият – с халцедон, четвъртият – със смарагд, 20 петият – със сардоникс, шестият – със сардий, седмият – с хризолит, осмият – с берил, деветият – с топаз, десетият – с хрисопрас, единадесетият – с хиацинт, дванадесетият – с аметист. 21 А дванадесетте порти бяха дванадесет бисера: всяка порта беше от по един бисер. Улиците на града – чисто злато като прозрачно стъкло.

22 Храм в него не видях, понеже Господ Бог Вседържител и Агнецът са негов храм. 23 Градът няма нужда ни от слънце, ни от месечина, за да го осветяват, понеже Божията слава го осветява и негово светило е Агнецът. 24 Народи ще ходят в светлината му и земните царе ще принасят в него своето величие и богатство. 25 Портите му няма да се заключват денем, там вече няма да има нощ. 26 Народите ще принесат в него своето величие и богатство. 27 В него няма да влезе нищо нечисто, нито такъв, който върши гнусоти и лъже, а само онези, които са записани в Книгата на живота на Агнеца.

Footnotes:

  1. 21:2 В някои ръкописи е добавено: „Йоан“.
  2. 21:10 В някои ръкописи липсва: „големия“.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes