A A A A A
Bible Book List

Откровение 19 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Хората на небето прославят Бога

19 След това чух силен глас като огромни тълпи от хора в небето, които пееха:

„Алилуя!
Спасение, слава [a] и сила на нашия Бог!
Истинни и правилни са неговите присъди.
Той осъди великата блудница,
    която поквари земята с блудството си.
Той й отмъсти за кръвта на своите слуги.“

И отново запяха:

„Алилуя!
Димът от нейното изгаряне ще се издига за вечни векове!“

Тогава двадесет и четиримата старейшини [b] и четирите живи същества паднаха пред Бога, който бе седнал на престола, поклониха му се и казаха:

„Амин [c]! Алилуя!“

И от престола се чу глас, който каза:

„Възхвалете нашия Бог, всички вие,
    които сте негови слуги,
и всички вие, ниско и високопоставени,
    които го почитате!“

После чух нещо, което приличаше на гласа на огромни тълпи. То звучеше като грохот на мощен водопад, като тътен от силни гръмотевици:

„Алилуя!
Нашият Господ, Богът Всемогъщ, започна да царува!
Да се радваме и веселим, и прославяме Бога,
    защото дойде време за сватбата на Агнето
    и невестата му вече се е приготвила.
Дадоха й да облече фин лен, чист и блестящ.“

(Финият лен представлява праведните дела на Божиите святи хора.)

Тогава ангелът ми каза: „Запиши: Благословени са поканените на сватбеното празненство на Агнето“. И после ми каза: „Това са истинските думи на Бога.“

10 Аз паднах в краката му да му се поклоня, но той ми каза: „Не прави това! И аз съм слуга като теб и братята ти, които се държат за истината, която Исус разкри. На Бога се поклони, защото истината, която Исус разкри, е Духът на пророчеството.“

Ездачът на белия кон

11 Тогава видях небето разтворено, а пред мен – бял кон, чийто ездач се наричаше Верен и Истинен, защото справедливо съди и воюва. 12 Очите на конника пламтяха като огън, а на главата си имаше много диадеми. Върху него беше написано име, което никой друг освен него не знае. 13 Облечен бе в роба, потопена в кръв, и името му бе „Божието Слово“. 14 Облечени във фин лен – бял и чист, възседнали бели коне, го следваха небесните войски. 15 От устата на конника излизаше остър меч, за да порази с него народите. Той ще ги управлява с железен жезъл и ще стъпче гроздето в лина на яростния гняв на Всемогъщия Бог. 16 На робата му и на бедрото му беше написано името му:

ЦАР НА ЦАРЕТЕ И ГОСПОДАР НА ГОСПОДАРИТЕ

17 Тогава видях един ангел, застанал върху слънцето, който силно извика към всички птици, летящи високо в небето: „Елате и се съберете за великото празненство на Бога, 18 за да ядете от плътта на царе, пълководци и храбреци, от плътта на коне и техните ездачи, от плътта на всички – свободни и роби, ниско и високопоставени.“

19 Тогава видях звяра и земните царе заедно с войските им, събрани за войната срещу конника и неговата войска. 20 Звярът беше пленен, а с него и лъжепророкът, който вършеше знаменията в негово присъствие. С тях лъжепророкът заблуждаваше хората, които бяха белязани с печата на звяра и се покланяха на идола му. И звярът, и лъжепророкът бяха хвърлени живи в огненото езеро с горяща сяра, 21 а войските им бяха избити с меча, излизащ от устата на конника, и всички птици ядоха от плътта им до насита.

Footnotes:

  1. Откровение 19:1 + слава Едно от специалните качества на Бога. Често думата означава „светлина“ и се отнася до начина, по който Господ се явява на хората. Понякога смисълът е „величие“ или „власт“ и посочва онова с нищо несъпоставимо и неизмеримо по човешки божествено величие. Идеята за чест или почит също може да присъства, особено в изрази на хваление и поклонение.
  2. Откровение 19:4 + старейшини Вероятно това са водачите на дванадесетте еврейски рода и дванадесетте апостоли на Исус.
  3. Откровение 19:4 + Амин Израз на съгласие. Еврейска дума, с която решително се потвърждава истинността на нещо и означава „Така да бъде!“ или „Наистина!“. Тук е използвана като име на Исус.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes