Add parallel Print Page Options

Свитак запечаћен са седам печата и Јагње

Затим сам у десници онога што је седео на престолу видео свитак, исписан изнутра и споља. Био је запечаћен са седам печата. Тада сам видео моћног анђела како објављује снажним гласом: „Ко је достојан да отвори свитак и да отпечати његове печате?“ И нико на небу, на земљи и под земљом није могао да отвори свитак и да погледа у њега. Горко заплаках што се нико није нашао достојним да отвори свитак и да погледа у њега. Један од старешина ми рече: „Не плачи! Ево, победио је Лав из Јудина племена, Корен Давидов; он је у стању да отвори свитак и његових седам печата.“

Потом сам видео Јагње сред престола, и око њега четири бића и старешине. Изгледало је као заклано. Имало је седам рогова и седам очију, а то су седам Божијих духова послатих по свој земљи. Јагње је пришло ономе што седи на престолу и узело свитак из његове деснице. А када је узело свитак, четири бића и двадесет четири старешине падоше ничице пред Јагњетом. Сваки од њих је имао китару и златне зделе, пуне тамјана, а то су молитве светих. Они су певали нову песму:

„Достојан си да узмеш свитак,
    и отвориш његове печате,
јер си био заклан,
    те си својом крвљу откупио Богу људе
из сваког племена и језика,
    народа и народности.
10 Ти си их учинио царством свештеника Богу нашему,
    и они ће владати над земљом!“

11 Тада сам око престола видео мноштво анђела. Чуо сам њихове гласове, и гласове бића и старешина. Анђели, којих је било на хиљаде и милионе, 12 клицали су снажним гласом:

„Достојно је Јагње, које је било заклано,
    да прими моћ и богатство,
мудрост и силу,
    славу, част и благослов.“

13 Онда сам чуо сва жива бића на небу, на земљи, под земљом и све што живи у мору и на њему, како говоре:

„Ономе који седи на престолу и Јагњету,
    припада благослов и част, слава и власт од сад и довека!“

14 А четири бића рекоше: „Амин!“, а старешине падоше ничице и поклонише се.