Add parallel Print Page Options

Седми печат и златна кадионица

Када је Јагње разломило седми печат, на небу настаде тајац који потраја око пола сата.

Тада видех седам анђела који стоје пред Богом. Они добише седам труба.

Онда дође један анђео са златном кадионицом и стаде код жртвеника. Он доби много кâда, да га с молитвама свих светих принесе [a] на златном жртвенику пред престолом. Из анђелове руке се пред Богом подиже дим кâда с молитвама свих светих [b]. Потом анђео узе кадионицу, напуни је ватром са жртвеника, па је баци на земљу. Разлегоше се грмљавина и тутњава, севнуше муње и настаде земљотрес.

Трубе

А седам анђела који су имали седам труба спремише се да затрубе.

Први анђео затруби, и настадоше грȁд и огањ помешан с крвљу, и то би бачено на земљу. Изгоре трећина земље и изгоре трећина дрвећа и изгоре сва зелена трава.

Други анђео затруби, и нешто као велика, огњем успламтела гора би бачено у море. Трећина мора се претвори у крв и угину трећина створења која живе у мору и би уништена трећина бродова.

10 Трећи анђео затруби, и са неба паде једна велика звезда, горећи као буктиња. Она паде на трећину река и на изворе водâ. 11 А име те звезде је Пелен. Трећина водâ се претвори у пелен, и многи људи помреше од водâ, јер су биле горке.

12 Четврти анђео затруби, и би ударена трећина сунца, трећина месеца и трећина звезда, па се помрачише за трећину. Дан изгуби трећину своје светлости, а тако и ноћ.

13 Тада видех и чух једног орла који је летео посред неба и из свега гласа викао: »Јао! Јао! Јао становницима земље због звука трубе преостале тројице анђела који треба да затрубе!«

Footnotes

  1. Откривење 8:3 кâда … принесе Или: кâда, да принесе молитве свих светих; види Откривење 5,8.
  2. Откривење 8:4 кâда … светих Или: кâда молитви свих светих.