Add parallel Print Page Options

Печати

Онда видех како Јагње разломи један од седам печата и чух једно од она четири жива бића како громогласно каже: »Дођи!«

Погледах, а оно – коњ белац и на њему јахач с луком! Дадоше му венац и он изјаха као победник, да победи.

Када је Јагње разломило други печат, чух друго живо биће како каже: »Дођи!«

Тада изађе други коњ, риђан, а његов јахач доби власт да са земље узме мир, па да се људи међусобно покољу, и доби велик мач.

Када је Јагње разломило трећи печат, чух треће живо биће како каже: »Дођи!«

Погледах, а оно – коњ вранац и на њему јахач са теразијама у руци!

Тада чух нешто као глас како између четири жива бића говори: »Хојникс[a] пшенице за динар[b]! Три хојникса јечма за динар! А уљу и вину немој да нашкодиш!«

Када је Јагње разломило четврти печат, чух глас четвртог живог бића како каже: »Дођи!«

Погледах, а оно – коњ зеленко! Име његовог јахача било је Смрт, а одмах за њим ишло је Подземље[c]. Они добише власт над четвртином земље, да убијају мачем, глађу, помором и дивљим зверима.

Када је Јагње разломило пети печат, видех испод жртвеника душе оних који су заклани због Божије речи и због сведочанства које су имали.

10 Они из свега гласа повикаше: »Колико још, свети и истинити Господару, нећеш судити становницима земље и осветити нашу крв?«

11 И сваки од њих доби дуг бео огртач и би им речено да се још мало стрпе док се не испуни број њихових другова у служењу и браће, који треба да буду убијени као и они.

12 Онда видех како Јагње разломи шести печат. Настаде силан земљотрес, сунце поцрне као врећа од кострети, а цео месец постаде црвен као крв. 13 Звезде са неба попадаше на земљу као што касне смокве падају с дрвета када га протресе јак ветар. 14 Небо нестаде као свитак када се смота, а све планине и острва покренуше се с места.

15 Тада се сви земаљски цареви, великаши, војсковође, богаташи, моћници и сваки роб и слободњак посакриваше по пећинама и међу горским стенама, 16 говорећи горама и стенама: »Падните на нас и сакријте нас од лица Онога који седи на престолу и од Јагњетовог гнева! 17 Јер, дошао је Велики дан њиховог гнева, и ко може да опстане?«

Footnotes

  1. 6,6 Хојникс Један хојникс је имао запремину од око једног литра.
  2. 6,6 динар Један динар је имао вредност једне наднице.
  3. 6,8 Подземље Дословно: Хад.