Add parallel Print Page Options

Писмо цркви у Ефесу

»Анђелу цркве у Ефесу напиши:

»‚Ово говори Онај који држи седам звезда у својој десници и који хода између седам свећњака: Знам твоја дела, твој труд и твоју стрпљивост и да не можеш да трпиш зле људе. Искушао си оне који за себе тврде да су апостоли, а нису, и открио си да су лажљивци. Истрајан си — много си претрпео за моје име и ниси посустао.

»‚Али, имам нешто против тебе: напустио си своју прву љубав. Стога, сети се одакле си пао. Покај се и чини оно што си у почетку чинио — иначе ћу ти доћи и уклонити твој свећњак са његовог места ако се не покајеш. Али ово ти иде у прилог: мрзиш дела николаита, која и ја мрзим.

»‚Ко има ухо, нека чује шта Дух говори црквама. Победнику ћу дати да једе од дрвета живота, које је у Божијем рају.‘«

Писмо цркви у Смирни

»Анђелу цркве у Смирни напиши:

»‚Ово говори Први и Последњи, онај који је био мртав, па оживео: Знам твоју невољу и сиромаштво, али ти си богат. Знам и хулу оних који за себе тврде да су Јудеји, а нису, него су Сатанина синагога. 10 Не бој се онога што треба да претрпиш. Ево, ђаво ће неке од вас бацити у тамницу, да вас искуша, па ћете се десет дана злопатити. Буди веран до смрти, и даћу ти венац живота.

11 »‚Ко има ухо, нека чује шта Дух говори црквама. Победнику неће наудити друга смрт.‘«

Писмо цркви у Пергаму

12 »Анђелу цркве у Пергаму напиши:

»‚Ово говори Онај који има оштар мач са две оштрице: 13 Знам где станујеш — тамо где је Сатанин престо. А ипак се чврсто држиш мога имена и ниси се одрекао своје вере у мене, чак ни у време када је код вас, тамо где станује Сатана, убијен мој верни сведок Антипа.

14 »‚Али, имам нешто мало против тебе: имаш тамо неких који се држе учења Валаама, који је научио Валака да наведе Израелце да згреше једући месо жртвовано идолима и одајући се блуду. 15 Исто тако, имаш и таквих који се држе учења николаита. 16 Стога, покај се, иначе ћу ти брзо доћи и заратити с њима мачем својих уста.

17 »‚Ко има ухо, нека чује шта Дух говори црквама. Победнику ћу дати скривене мане и дати му бео камен, а на том камену написано ново име, које не зна нико осим оног ко га добије.‘«

Писмо цркви у Тијатири

18 »Анђелу цркве у Тијатири напиши:

»‚Ово говори Син Божији, чије су очи као пламтећи огањ, а стопала слична углачаној бронзи: 19 Знам твоја дела, твоју љубав, твоју веру, твоје служење, твоју истрајност и да сада чиниш више него што си чинио у почетку [a].

20 »‚Али, имам нешто против тебе: пушташ жену Језавељу, која за себе тврди да је пророчица, да својим учењем доводи моје слуге у заблуду, па се одају блуду и једу месо жртвовано идолима. 21 Дао сам јој времена да се покаје, али она неће да се покаје за свој блуд. 22 Ево, бацићу је у болесничку постељу, а оне који се с њом одају блуду у велику невољу ако се не покају за своја дела. 23 И побићу јој децу. Тако ће све цркве знати да сам ја Онај који испитује мисли [b] и срца. И сваком од вас даћу према вашим делима.

24 »‚А вама осталима у Тијатири, вама који се не држите тог учења и који нисте спознали Сатанине такозване дубине, кажем: нећу вам наметнути неко друго бреме. 25 Само, чврсто држите оно што имате док ја не дођем.

26 »‚Победнику, оном ко се до краја буде држао мојих дела, даћу власт над народима —

27 »владаће над њима жезлом гвозденим,
разбити их као посуде грнчарске« [c]

28 — као што сам је и ја добио од Оца. А даћу му и звезду Даницу.

29 »‚Ко има ухо, нека чује шта Дух говори црквама.‘«

Footnotes

  1. Откривење 2:19 да сада … у почетку Дословно: да твојих последњих дела има више од првих.
  2. Откривење 2:23 мисли Дословно: бубреге.
  3. Откривење 2:27 Псалми 2,9

Bible Gateway Sponsors