Add parallel Print Page Options

Жена и Аждаја

12 На небу се појави велико знамење: жена обучена у сунце, под ногама јој месец, а на глави венац од дванаест звезда. Била је трудна и викала у порођајним боловима и мукама. Тада се на небу појави друго знамење: Аждаја, велика, црвена као ватра. Имала је седам глава и десет рогова, а на својим главама седам круна. Њен реп повуче трећину звезда са неба и баци их на земљу. Аждаја стаде пред жену која је требало да се породи, да јој прождре дете чим га роди. Она роди мушко дете, сина, који ће гвозденом палицом владати над свим народима. И дете би узето к Богу и његовом престолу, а жена побеже у пустињу, на место које је Бог припремио за њу, да тамо буде збринута[a] хиљаду двеста шездесет дана.

Тада на небу изби рат: Михаило са својим анђелима нападе Аждају. Аждаја са својим анђелима узврати напад, али није била довољно јака, па изгубише место на небу[b]. Тако је збачена Велика аждаја, Стара змија, звана ђаво и Сатана, која цео свет доводи у заблуду. Збачена је на земљу, а с њом и њени анђели.

10 Тада чух силан глас на небу како говори:

»Сада је стигло спасење и сила
    и царство нашега Бога
    и власт његовога Христа,
јер је збачен тужитељ наше браће
    који их је и дању и ноћу оптуживао пред нашим Богом!
11 Они га победише Јагњетовом крвљу
    и речју свога сведочанства.
Нису волели свој живот толико
    да би устукнули пред смрћу.
12 Зато се веселите, небеса
    и ви који пребивате на њима.
А тешко вама, земљо и море,
    јер је ђаво сишао к вама!
Силан бес га је обузео,
    јер зна да има мало времена.«

13 Када је Аждаја видела да је збачена на земљу, поче да прогони ону жену која је родила мушко дете. 14 Али жена доби два крила великог орла да одлети до свога склоништа у пустињи, ван Змијиног домашаја, где ће бити збринута три и по године[c]. 15 Тада Змија избљува из уста реку воде за женом, да је бујица однесе. 16 Али земља поможе жени: отвори своја уста и попи реку коју је Аждаја избљувала из својих уста. 17 Аждаја се разгневи на жену, па оде и поведе рат против осталих њених потомака – оних који се држе Божијих заповести и имају Исусово сведочанство – 18 и стаде[d] на морски жал.

Footnotes

  1. 12,6 да тамо буде збринута Дословно: да се тамо храни; исто и у 14. стиху.
  2. 12,8 али … на небу Или: али не надјача, па се за њих више не нађе место на небу.
  3. 12,14 три и по године Дословно: време и два времена и пола времена.
  4. 12,18 и стаде У неким касним рукописима стоји: И ја стадох.