A A A A A
Bible Book List

Матей 16 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Фарисеите искат знамения

16 Дойдоха при Иисус фарисеи и садукеи и, за да Го поставят в затруднение, поискаха да им покаже знамение от небето. А Той им отговори: „Привечер казвате: ‘Времето ще е хубаво, защото небето е червено.’ И сутрин: ‘Днес ще има буря, защото небето мрачно червенее.’ Лицемери! Вида на небето умеете да разпознавате, а знаменията на времето не можете ли? Род лукав и прелюбодеен желае знамение, но няма да му се даде друго знамение освен знамението на пророк Йона.“ И като ги остави, отмина.

Предпазване от фарисейски и садукейски учения

Когато преминаха на отсрещния бряг, учениците Му бяха забравили да вземат хляб. Иисус им рече: „Внимавайте и се пазете от фарисейския и садукейския квас.“ А те си помислиха и си казваха: „Това е, защото не взехме хляб.“ Иисус забеляза това и им рече: „Маловерци, защо сте се замислили, че не сте взели хляб? Още ли не разбирате и не помните петте хляба на петте хиляди души и колко кошници събрахте? 10 Нито седемте хляба на четири хиляди души и колко коша събрахте? 11 Как не разбирате, че не за хляб ви казах: ‘Пазете се от фарисейския и садукейския квас’.“ 12 Тогава проумяха, че не им беше казал да се пазят от квас за хляб, а от учението на фарисеите и садукеите.

Апостол Петър изповядва вярата в Иисус Христос

13 Когато дойде в областта на Кесария Филипова, Иисус попита учениците Си: „За кого Ме смятат хората Мене, Сина човешки?“ 14 Те отговориха: „Едни – за Йоан Кръстител, други – за Илия, някои пък – за Йеремия или за един от пророците.“ 15 Каза им: „А вие за кого Ме смятате?“ 16 Симон Петър отговори: „Ти си Христос, Синът на живия Бог!“ 17 Тогава Иисус му рече: „Блажен си, Симоне, сине на Йона, защото не плът и кръв[a] ти откри това, а Моят небесен Отец. 18 И Аз ти казвам, че ти си Петър[b] и на този камък ще построя църквата Си, и адовите сили няма да ѝ надделеят. 19 Ще ти дам ключовете на небесното царство и каквото не простиш на земята, няма да бъде простено на небесата, а каквото простиш на земята, ще бъде простено на небесата[c].“ 20 Тогава Иисус заповяда на учениците Си да не казват на никого, че Той е Христос.

Първо предсказание за смъртта и възкресението на Иисус Христос

21 Оттогава Иисус започна да открива на учениците Си, че Той трябва да отиде в Йерусалим и много да пострада от стареите, първосвещениците и книжниците, да бъде убит и да възкръсне на третия ден. 22 А Петър се отдели с Него настрана и Го убеждаваше: „Опазил те Бог, Господи! Дано не стане това с Тебе!“ 23 Но Иисус се обърна към Петър и му рече: „Махни се от Мене, сатана! Ти ми пречиш, защото мислиш не за Божието, а за човешкото.“

Да следваме Иисус Христос със себеотрицание

24 Тогава Иисус рече на учениците Си: „Ако някой иска да Ме следва, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и да Ме последва. 25 Защото който иска да спаси живота[d] си, ще го загуби, а който погуби живота си заради Мене, ще го спечели. 26 И каква полза за човека, ако придобие целия свят, а навреди на душата си? Или какъв откуп ще даде човек за душата си? 27 Защото Синът човешки ще дойде със славата на Своя Отец заедно с ангелите Си и тогава ще въздаде на всеки според делата му. 28 Истината ви казвам: тук стоят някои, които ще доживеят да видят Сина човешки да идва като цар.“

Footnotes:

  1. 16:17 Описателно обозначение за човек.
  2. 16:18 От гр. камък, скала; на арамейски – Кифа (Йн. 1:42).
  3. 16:19 Същата власт Христос дава на всички апостоли (срв. 18:18).
  4. 16:25 Букв. душата си.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes